Mezinárodní varhanní festival zahájen. Letos přijedou zahraniční hvězdy!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 4.9.2020

Na zahajovacím koncertu Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc se včera představil olomoucký varhaník, organolog a zároveň dramaturg festivalu Karel Martínek a žesťový soubor Moravské filharmonie pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka. Posluchači vyslechli skladby velikánů světové varhanní hudby, jako jsou Johann Sebastian Bach, Luis Vierne či Marcel Dupré, na koncertu zazněla také improvizace Karla Martínka.

„Karel Martínek je vynikající interpret a improvizátor, který hrál v těch nejvýznamnějších katedrálách a kostelech po celé Evropě,“ říká Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc, a dodává, „společně s hudebníky Moravské filharmonie pod taktovkou Petra Šumníka se v inspirativním prostředí olomoucké katedrály podařilo vytvořit vynikající atmosféru.“

Posluchači se mohou těšit na další čtyři koncerty Mezinárodního varhanního festivalu v následujících týdnech, vždy v pondělí a ve čtvrtek. Letošní 52. ročník Mezinárodního varhanního festivalu přivádí za manuály stovky let starých varhan takové osobnosti, jakými jsou špičkový olomoucký varhaník a improvizátor a současně dramaturg festivalu Karel Martínek, talentovaný ruský interpret a skladatel Timur Chaliullin nebo Bernhard Klapprott z Německa, který se na koncertu uvede jako varhaník i cembalista. Na závěrečném koncertu pak zazáří titulární varhaník pařížské katedrály Notre-Dame Vincent Dubois. Z důvodu celosvětových epidemiologických opatření nemůže přicestovat avizovaný Nathan J. Laube, pro následující koncert 7. září je tedy oznámena programová změna – za varhany v katedrále sv. Václava usedne vynikající český varhaník, pedagog a organolog Pavel Černý a provede koncert Bach očima romantiků.

Program koncertu Bach očima romantiků:

Johann Sebastian Bach

Sinfonia z Kantáty „Wir danken dir, Gott, wir danken dir“ BWV 29

(úpr. Alexandre Guilmant)

Charles-Marie Widor

Árie e moll z Bachova Mementa (Parafráze na Dobře temperovaný klavír)

Felix Mendelssohn-Bartholdy

Varhanní sonáta č. 3 A dur op. 65

I. Con moto maestoso

II. Andante tranquillo

Clara Schumann

Fuga č. 2 E dur z cyklu Tři fugy na témata J. S. Bacha

Karel František Pitsch

Fantasie a fuga (Na smrt Felixe Mendelssohna-Bartholdyho)

Pavel Černý

Improvizace na číslo 1750 – pocta Louisi Viernemu

Ferenc Liszt

Preludium a fuga na jméno B-A-C-H, S260/R381

Více informací o festivalu a dalších koncertech jsou k dispozici na webových stránkách Moravské filharmonie Olomouc. Vstupenky v ceně 150/70 Kč jsou k zakoupení online na mfo.cz a v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

buy generic atorvastatin over the counter <a href="https://lipiws.top/">brand lipitor 20mg</a> atorvastatin 10mg without prescription