Marie Terezie s koštětem, sprejer Václav Havel, a další. Osobnosti oživily centrum

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 9.9.2020

Václav Havel se sprejem v ruce, Marie Terezie s koštětem nebo Mozart s moderními klávesami – takové jsou Stencils Slavných osobností. Tedy šablony, jejichž pomocí sprejeři oživili zapadlé zákoutí bývalého měšťanského festivalu.

„Jedná se o populárně naučný projekt, který vznikl ve spolupráci města a Street Art Festivalu. Iniciátorem projektu je Matouš Pelikán, podoba a způsob aplikace je dílem olomouckého umělce Pausera,“ vysvětlila náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Samotná příprava šablon trvala zhruba dva měsíce, jejich aplikace na zdi bývalého pivovaru dva dny. „Při nanášení jsme byli maximálně opatrní a dbali jsme doporučení památkářů, takže použité akrylové barvy jsou šetrné a lze je snadno odstranit,“ potvrdil Radim Schubert z oddělení kultury olomouckého magistrátu.

Šest slavných osobností spojených s Olomoucí vytipovali pořadatelé Street Art Festivalu, který je součástí Dnů evropského dědictví. „Nechybí mezi nimi Sigmund Freud, maršál Radecký nebo markýz Lafayette. Nechtěli jsme obrazy malovat běžným způsobem, ale rozhodli jsme se pro street artovou techniku šablon, neboli stencils, kterou používá například Banksy,“ uvedla ředitelka festivalu Romana Junkerová.

Cílem projektu bylo osobnosti maximálně přiblížit široké veřejnosti a street art, který je hlavně o vtipném sdělení je k tomu ideální. Proto najdete všechny osobnosti v nevšedních polohách.

Foto: MMOL/ Jan Andreáš

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

purchase lipitor generic <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 10mg without prescription</a> buy lipitor 40mg generic