Stage s průsvitnou střechou a velká premiéra: INDICAN & Moravská filharmonie

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 9.9.2020

Na Horním náměstí roste už od úterý konstrukce velkého pódia. To bude ve čtvrtek hostit jedinečnou hudební událost – společný koncert nové olomoucké kapely INDICAN s orchestrem Moravské filharmonie, navíc spojený s vizuální show. V pátek a sobotu budou následovat na stejném místě další koncerty a představení. Mimochodem, premiéru bude mít současně i nová stage s průsvitnou střechou. Vše se odehraje v rámci letošních Dnů evropského dědictví.

Nový hudební projekt INDICAN odehraje svou pódiovou premiéru. Unikátní koncert INDICAN doprovodí Moravská filharmonie Olomouc a vizuální show. Hybnou silou kapely je zpěvák Jiří Jirák. Ten má na kontě vlastní projekt Two Men (2004–2009), je také spoluzakladatelem kapely Nylon Jail, ve které působí dodnes. Nikdy se nevzdal sólové tvorby, do šuplíku nastřádal několik desítek skladeb, ze kterých se na jaře 2020 zrodil právě Indican, tvořený zkušenými hudebníky a hudebnicemi české scény.

V Indican se setkávají značně různorodé kulturní kořeny - romské, české i indiánské. Na inspirující etnickou směsici odkazuje kapelní název, důležitá je však také širší symbolika. Indican coby Indie - kolébka Romů, independent (svoboda), in deo (v Bohu), i anglické sloveso can, tedy “moci”.

Hybnou silou Indican jsou zpěvák Jiří Jirák, kytarista Tomáš Velzel a basák Filip Lorenc. „Do tvorby Indican se promítá hned několik silných osobních zkušeností a životních postojů. Mám za sebou docela intenzivní křesťanskou minulost, kdy jsem se chtěl stát katolickým knězem a řeholníkem. I proto vycházejí některé texty z biblických příběhů, jiné se váží k indiánské tématice a vztahu k přírodě. Poukazují na duševní rozkol, zradu, víru a naději. Ale také reflektuji vlastní vzpomínky. Třeba když mě máma učila trpělivosti pomocí rčení “hop na krávu a je tele,“ směje se Jirák. „Věřím, že spolu všichni můžeme tvořit a fungovat, bez předsudků a nesváru. A to i v oblasti hudby. V září se totiž na olomouckém Horním náměstí protne rock s vynikající Moravskou filharmonií Olomouc. Lepší zahájení svého hudebního života si Indican nemohl přát,“ dodává.

V pátek 11. září se na stejném pódiu odehraje show Balet pro Olomouc.  Od 20 hodin lidé uvidí exkluzivní baletní open air galakoncert s hvězdami baletu Moravského divadla Olomouc. Na sobotu je pak připravena celá série koncertů.

Koncert Indican a Moravská filharmonie Olomouc se odehraje ve čtvrtek 10. září od 21:00

stání zdarma | místa k sezení: 50 Kč | předprodej v Informačním centru Olomouc

Balet pro Olomouc v pátek 11. září od 20 hodin

stání zdarma | místa k sezení: 50 Kč | předprodej v Informačním centru Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

purchase lipitor pills <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 80mg without prescription</a> lipitor 80mg without prescription