Je rozhodnuto: Muzeum umění Olomouc chce postavit Šépkovo SEFO!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 11.9.2020

Dvě velké novinky zveřejnilo na páteční tiskové konferenci Muzeum umění Olomouc. První zněla, že muzeum zpřístupní od 1. října 2020 zdarma své stálé expozice v Muzeu moderního umění i v Arcidiecézním muzeu. Veřejnost ale určitě zaujme více ta druhá novinka: vedení MUO se rozhodlo, že Středoevropské fórum Olomouc (SEFO) uskuteční podle návrhu architekta Jana Šépky. V podobě, jakou už Olomoučané díky mnoha článkům v médiích dobře znají 

Rozhodování o podobě SEFO předcházela podle slov ředitele muzea širší diskuse ohledně tří možností: využít rozlehlý prostor Hanáckých kasáren, vypsat architektonickou soutěž na novou budovu nebo využít původní návrh Jana Šépky. „Rozhodli jsme se pro poslední variantu, tedy návrh architekta Šépky. Je to nejlepší a nejreálnější možnost, jak tento projekt realizovat,“ uvedl ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal. „Zároveň je toto rozhodnutí v souladu s doporučením České komory architektů a Národního památkového ústavu,“ doplnil.

Stálé expozice budou zadarmo

Do vize moderní otevřené instituce patří i zpřístupnění muzejní sbírky co nejširšímu publiku, a proto bude od 1. října vstup do stálých expozic zdarma. Zejména v případě Arcidiecézního muzea se jedná o velkorysý krok, protože objekt nesoucí exkluzivní značku European Heritage Label (Označení Evropské dědictví) zahrnuje komplex budov včetně tzv. olomouckého hradu a bývalého kapitulního děkanství se vzácnými exponáty – obrazy, plastikami, drahocennými liturgickými předměty i archeologickými nálezy. „Tento vstřícný krok směrem k veřejnosti souvisí s naší snahou maximálně zpřístupnit spravované sbírky,“ uvedl ředitel Zatloukal. Případný finanční výpadek pak bude kompenzovat vstupné na krátkodobé výstavy, do Zdíkova paláce a nadstandardní služby – zápůjčky tabletů s animovaným průvodcem pro rodiny s dětmi, několikajazyčný audio průvodce, VR brýle s virtuální prohlídkou Zdíkova paláce a jiné.

Muzeum také průběžně připravuje digitalizaci sbírek mimo jiné s účelem zpřístupnit vzácná umělecká díla on-line široké veřejnosti na mezinárodní úrovni. S virtuálním prostorem na internetu souvisejí i naše další kroky: připravujeme nové webové stránky tak, aby byly pro návštěvníky uživatelsky přívětivější a na úrovni současných technologií. Se společností CzechDesign připravujeme soutěž na jednotnou vizuální identitu Muzea umění Olomouc (kdy vítězné grafické studio zpracuje mimo jiné i vizuál nového webu).

Mezi další novinky patří vybudování bezbariérového vstupu do Muzea moderního umění; dočasně zprovozníme kavárnu MUO v době před její kompletní rekonstrukcí; mimořádně bude otevřen Zdíkův palác až do konce října 2020.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

atorvastatin 10mg sale <a href="https://lipiws.top/">lipitor usa</a> atorvastatin where to buy