Kam o víkendu? Znáte dobře Hradisko?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 1.8.2014

Přemyslovský kníže Ota I. Sličný, architekt Giovanni Pietro Tencalla, malíři Paul Troger, Jan Kryštof Handke či sochař Josef Antonín Winterhalder a Jiří Antonín Heinz. Tato jména pojí Klášterní Hradisko v Olomouci, místo, kde byla už v únoru roku 1078 díky přízni olomouckého knížete Oty I. a jeho manželky Eugemie Uherské biskupem Janem vysvěcena oratoř jednoho z nejstarších klášterů na Moravě. Klášter, nejprve benediktinský a později premonsrátský, pak přečkal celou řadu ničivých pohrom, jako byl vpád Tatarů, Kumánů, husitské boje či Třicetiletá válka, aby jej nakonec zrušil císař Josef II.Posléze zde vznikla vojenská nemocnice.

Dnešní vedení vojenské nemocnice ovšem na rodíl od dob Československé lidové armády velmi dbá o navrácení původního lesku areálu, postupn probíhají větší i menší restaurátorské práce, a tak zde jsou dnes k vidění skutečné skvosty architektury i výtvarného umění. Krásná knihovna, slavnostní sál, tereziánský pokoj, obnovená klášterní zahrada, tři fontány, a další zajímavosti... Přespávala zde i císařovna Marie Terezie, která zde dokonce zažila představení hanácké opery! Přijďte se přesvědčitm že toto místo má ohromnou atmosféru.    

A právě tento klášter, který by už ve středověku významným moravským kulturním centrem a v době barokní dostal svou dnešní honosnou tvář, si můžete už zítra prohlídnout, a to se zkušeným průvodcem. Každou první sobotu v měsíci jsou prohlídky v 9, 10 a 11 hodin, každý čtvrtek pak ve 14 a 15 hodin.

Fotogalerie: 

Komentáře

atorvastatin 80mg oral <a href="https://lipiws.top/">cheap lipitor 20mg</a> buy atorvastatin 40mg sale