Moravská filharmonie Olomouc zahajuje jubilejní 75. sezonu světovou premiérou

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 23.9.2020

Jubilení 75. koncertní sezonu zahajuje Moravská filharmonie Olomouc. Stane se tak koncertem skladeb českých skladatelů Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Iši Krejčího a Marka Keprta. Skladba posledního z nich vznikla speciálně pro Moravskou filharmonii a orchestr provede její světovou premiéru ve čtvrtek 24. září od 19 hodin v olomoucké Redutě. Moravská filharmonie vystoupí pod taktovkou svého šéfdirigenta Jakuba Kleckera a sólistou večera bude jeden z nejúspěšnějších českých klavíristů současnosti Ivo Kahánek. Celý koncert bude živě přenášen Českým rozhlasem Vltava. 

Program zahajovacího koncertu 75. sezony byl sestaven na míru Moravské filharmonie – úvodní skladba olomouckého rodáka Marka Keprta vznikla na objednávku přímo pro tuto příležitost. Dílo s názvem Opeření, opelnění, okluznění, zmotýlnění – akustický chVějíř k 75. výročí založení Moravské filharmonie Olomouc využívá dle slov samotného autora specifickou prostorovou dispozici Reduty a v nástrojích obzvlášť vyzdvihuje sekci žesťů.

Druhou skladbou večera je Koncert pro klavír a orchestr č. 3 Bohuslava Martinů. Jako sólista se v něm představí Ivo Kahánek, jeden z nejlepších českých klavíristů, o čemž svědčí i prestižní ocenění v oblasti klasické hudby BBC Music Magazine Award, které umělec získal letos na jaře právě za nahrávky skladeb A. Dvořáka a B. Martinů.

Díla Antonína Dvořáka se objevovala v programech Moravské filharmonie po celou dobu její existence pravidelně a často, a to zejména díky historické spojitosti Antonína Dvořáka s Olomoucí. Uvádění děl tohoto světově nejznámějšího českého hudebního skladatele Moravskou filharmonií dnes tvoří již určitou tradici. Na zahajovacím koncertě tentokrát zazní pět částí z cyklu Legendy. Jednotlivé skladby se vyznačují výpravnou poetikou, někteří znalci Dvořákova díla uvádějí, že jsou  inspirovány baladami K. J. Erbena.

Večer uzavře symbolická vzpomínka na úplné začátky Moravské filharmonie, které byly spjaty s působením Iši Krejčího, významné osobnosti z doby poválečné Olomouce. Jeho Serenádu pro orchestr uvedl orchestr poprvé ve světové premiéře 27. května 1952 a nyní touto skladbou svůj první koncert letošní sezony uzavře. 

Program:

Marek Keprt: Opeření, opelnění, okluznění, zmotýlnění – akustický chVějíř k 75. výročí založení Moravské filharmonie Olomouc (světová premiéra)

Bohuslav Martinů: Koncert pro klavír a orchestr č. 3 H. 316

Antonín Dvořák: Legendy op. 59 (výběr)

Iša Krejčí: Serenáda pro orchestr 

Repríza koncertu se uskuteční následující den, v pátek 25. září od 19 hodin opět v olomoucké Redutě. Vstupenky na oba koncerty  jsou k dispozici na webu Moravské filharmonie www.mfo.cz a v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice.

Moravská filharmonie Olomouc dbá na dodržování zvýšených hygienických opatření v rámci prevence šíření koronavirového onemocnění a upozorňuje všechny návštěvníky, že po celou dobu všech koncertů musejí mít nasazenou roušku. Jednorázové roušky bude možné zakoupit před vstupem do Reduty a k dispozici budou také dezinfekční aplikátory. Všechny koncerty Moravské filharmonie budou probíhat v souladu s případnými dalšími aktuálními hygienickými nařízeními.

Autor: 
(rej)

Komentáře

atorvastatin without prescription <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 20mg pills</a> order atorvastatin generic