Další rána pro Moravské divadlo Olomouc. Na dva týdny musí uzavřít hlediště

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 9.10.2020

Už jen dva dny zůstane otevřeno hlediště Moravského divadla Olomouc. Po vládním nařízení z minulého týdne zakazujícím zkoušky a představení opery, operety a muzikálu dostává Moravské divadlo další nepříjemný zásah v podobě aktuálního nařízení o uzavření divadel pro veřejnost. Od pondělí 12. října do neděle 25. října včetně jsou tak zrušena všechna naplánovaná představení.

Podobně jako na jaře se umělci Moravského divadla budou s diváky setkávat on-line. Moravské divadlo také na zítřek připravilo speciální představení – pomyslnou rozlučku s diváky před uzavřením budovy pro veřejnost.

„V krátké době přichází další nařízení a my musíme řešit další rušení programu. Není to pro nás zrovna příjemné. Chápeme snahu vedení státu zamezit epidemii koronaviru a respektujeme vydaná nařízení, to ale nic nemění na skutečnosti, že je to pro divadlo velká rána nejen po finanční a provozní stránce, ale i po lidské, kdy všichni mí kolegové se po znovuotevření divadel pustili do práce s neuvěřitelným entusiasmem a dělali vše pro to, aby diváci odcházeli z každého představení nadšeni. Nechci, aby to vyznělo jako stěžování si a zlehčování, ale plně chápu frustraci kavárníků, hoteliérů, restauratérů a dalších odvětví, jež díky opatřením nemohou dělat svoji práci. Nezbývá nám nyní nic jiného, než opět sčítat ztráty, které už na jaře byly v řádech milionů, a řešit změny či zrušení představení,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš.

V návaznosti na aktuální nařízení Vlády ČR tak Moravské divadlo ruší naplánovaná představení od pondělí 12. do neděle 25. října včetně. Vstupenky lze vrátit v pokladně divadla do 30. října. Výjimkou jsou vstupenky na představení festivalu Prix Bohemia Radio, kdy čekáme na vyjádření od pořadatele akce. Pokud byly lístky zakoupeny on-line, vrací se částka automaticky zpět na účet, ze kterého proběhla odchozí platba. Pokud byly vstupenky vydány proti dárkovému šeku či kuponu Blokového předplatného, budou vráceny opět dárkové šeky nebo kupony předplatného. Ruší se také všechny rezervace míst na představení v termínu od pondělí 12. do neděle 25. října včetně. Představení pro předplatitelské skupiny budou přesunuty na náhradní termíny, které sdělíme dodatečně. Vzhledem k aktuálnímu nařízení se také vedení divadla rozhodlo pozastavit předprodej vstupenek na představení z listopadového a prosincového programu. Stávající rezervace vstupenek na listopadová a prosincová představení prodlužujeme do 30. října.

Zkouškový proces naštěstí v divadle pokračuje, i když ani tady se to neobešlo bez omezení. „Vzhledem k tomu, že je ve vnitřních prostorách zakázán společný zpěv více než pěti osob, musíme tomu přizpůsobit zkoušky, které tak budou probíhat v několika skupinách. Chceme ale rozhodně zachovat termíny zkoušek. Doufáme také, že se na konci října dočkáme naplánované premiéry baletu Sólo pro tři,“ zdůraznil ředitel a vyjádřil velké poděkování. „Naši diváci prokazují v souvislosti se všemi změnami programu obrovskou trpělivost. Chtěl bych jim za to poděkovat a poprosit je zároveň, ať nám i nadále zachovají přízeň. Současně je na místě poděkovat a vyjádřit podporu všem lékařům, hygienikům a dalším, kteří jsou nasazeni v první linii boji proti COVID-19. Chci věřit, že se brzy všichni vrátíme do normálního života,“ dodal Gerneš.

Příznivci Moravského divadla mohou ještě zítra a v neděli zajít na poslední představení před vynucenou pauzou. Na zítřek připravil soubor činohry speciální večer ve stylu stand-up comedy. „Představení jsme příhodně nazvali Ještě můžeme a jeho jediným účelem bude rozesmát diváky k slzám, protože smích, jak známo, léčí. Chceme společně s diváky využít na nějakou dobu zřejmě poslední možnost, jak se pobavit a alespoň na chvíli hodit za hlavu všechno kolem nás,“ přiblížil umělecký šéf souboru Roman Vencl. Vedle něj se na jevišti představí Jana Posníková, Tomáš Krejčí, Jan Ťoupalík a jako speciální host kouzelník Karel Pomahač. V neděli uvede činoherní soubor populární komedii Sluha dvou pánů.

V následujících čtrnácti dnech se pak umělci Moravského divadla budou setkávat s diváky prostřednictvím divadelního webu a facebooku. Naplánované jsou on-line ukázky ze zkoušek, vystoupení sólistů opery a operety a další videa. Už v pondělí 12. října se na facebookové stránce divadla uskuteční on-line beseda se zástupci Moravského divadla, Divadla na cucky a Divadla na Šantovce.

Autor: 
(red)

Komentáře

buy atorvastatin for sale <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 20mg pills</a> purchase lipitor