Ottovy Čechy: po století znovu vyšla půvabná kniha se stovkami ilustrací

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 5.11.2020

Spisovatelé Jaroslav Vrchlický, Eliška Krásnohorská, Alois Jirásek, Teréza Nováková, Jakub Arbes či Svatopluk Čech a malíři Karel Liebscher, Mikoláš Aleš nebo Antonín Chittussi. To je jen část autorů, kteří pro nakladatele Jana Ottu vytvořili monumentální cyklus Čechy. Rozsáhlý soubor po více než sto letech znovu pro čtenáře objevují historici Vědecké knihovny v Olomouci – Petra Kubíčková a Lubomír Novotný, a to prostřednictvím nové publikace Ottovy Čechy. Obraz země v letech 1883–1908, která právě vychází.

Kniha na 380 stránkách přináší více než 800 dobových vyobrazení a nejzajímavější postřehy z putování Čechami na přelomu 19. a 20. století. „V sychravých, podzimních a covidových dnech nabídneme čtenářům únik do krásné přírody Čech předminulého století,“ říká Lubomír Novotný, spoluautor publikace.

Autory zajímalo, jak doboví přispěvatelé vnímali krajinu kolem sebe – zdali očima historika, romantického tuláka, bojovníka za národní věc či očima přírodovědce, a jestli při putování krajinou sledovali primárně přírodní výtvory, lidi, architekturu či průmysl.

„Navazujeme zde na předchozí obrazovou publikaci Sbohem, monarchie nebo knihu Na Jeseníky!, která taktéž popisovala krásy naší země. Pevně věřím, že nejen ilustrace, ale i příběhy spojené s krásnými místy Čech potěší turisty a historiky, ale také všechny ostatní, kteří se rozhodnou do Ottových Čech nahlédnout,“ uvedla Iveta Tichá, ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci.

Původní výpravný cyklus Čechy představuje kolektivní dílo popisující krásy, umění, poezii i folklór české krajiny a čítá více než 5 100 stran a přes 4 000 vyobrazení. Obsahuje medailonky, eseje a básně předních českých spisovatelů. Nakladatel Jan Otto spojil v 15 svazcích celé spisovatelské a malířské generace vrcholné fáze Národního obrození. Nová publikace a také původně plánovaná výstava Ottovy Čechy. Obraz země v letech 1883–1908 zpřístupňuje dnešnímu čtenáři to nejlepší z tohoto monumentálního díla, které vycházelo 25 let.

Kniha zachycuje z převážné většiny města a místa z českého království. Moravské markrabství je v ní zastoupeno jen okrajově v některých kapitolách. Morava totiž měla být dalším Ottovým samostatným dílem, jenže nakladatelův záměr nakonec překazila první světová válka.  

S ohledem na aktuální situaci, která nedovolí setkávání většího množství lidí, bude plánovaná doprovodná výstava v Galerii Biblio k vidění virtuální formou s komentáři autorů na facebookových stránkách knihovny.

Kniha Ottovy Čechy je po dobu uzavření knihovny k dostání přes e-shop Vědecké knihovny.

Dílo bylo vydáno díky finanční podpoře Olomouckého kraje a dalším sponzorům.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin oral <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 20mg online</a> oral atorvastatin 20mg