Nový online koncert Moravské filharmonie: diváci zažijí představení sólisty Petra Jamníka

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 12.1.2021

Moravská filharmonie Olomouc připravila pro své posluchače další online koncert, tentokrát s podtitulem Klasika plná žertů. Program koncertu těží z děl, která jsou inspirována velikány klasické hudby, nebo ve kterých autoři uplatnili svůj smysl pro humor a parodii. Na úvodní skladbu Moz-Art à la Haydn Alfreda Schnittkeho navážou Variace na rokokové téma pro violoncello a orchestr Petra Iljiče Čajkovského a koncert uzavře Symfonie č. 2 Ludwiga van Beethovena. Sólistou večera bude jeden z nejperspektivnějších současných českých violoncellistů Tomáš Jamník, orchestr Moravské filharmonie bude řídit Petr Popelka, který měl svůj debut s Moravskou filharmonií v minulé sezoně. Koncert bude k vidění zdarma na webu mfo.czfacebooku Moravské filharmonie, a to ve čtvrtek 14. ledna 2021 od 19 hodin.

V programu dalšího online koncertu Moravské filharmonie se symbolicky potkávají tři největší jména hudebního klasicismu – Mozart, Haydn a Beethoven. První dva prostřednictvím skladatele Alfreda Schnittkeho, který své největší vzory na začátku kariéry viděl právě v Mozartovi a Haydnovi. Skladba Moz-Art à la Haydn je ukázkou Schnittkeho smyslu pro humor a parodii. Přestože je dílo velmi vážné, je zároveň lehké a příjemné na poslech.

Petr Iljič Čajkovskij choval k Mozartovu kompozičnímu umění velký obdiv a úctu. Není proto divu, že svou skladbu pro violoncello a orchestr Variace na rokokové téma napsal v „mozartovském“ stylu a pro obvyklé klasicistní obsazení hudebních nástrojů. Samotné hlavní téma však nepochází z doby rokoka, vymyslel ho sám Čajkovskij.

Beethovenova Druhá symfonie D dur je považována za jednu z jeho posledních skladeb pevně zakotvených ve stylových intencích klasicismu. Obě závěrečné věty skladatel obohatil pro něj typickými hudebními žertíky, které podle dobových pramenů údajně rozhořčily některé přísné kritiky.

Jsme velmi rádi, že můžeme alespoň touto formou online koncertů přispívat v této nelehké době tím, co umíme nejlépe, a alespoň symbolicky nahradit koncerty, které bychom normálně v Redutě v tuto dobu hráli.“ říká Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc, a dodává, „i proto jsme se rozhodli pro program, který svou lehkostí a více či méně skrytou žertovnou veselostí pomůže alespoň na chvíli odložit starosti všedního dne a dovolí zaposlouchat se do libých tónů klasické hudby.“

Program koncertu „Klasika plná žertů“:

Alfred Schnittke: Moz-Art à la Haydn

Petr Iljič Čajkovskij: Variace na rokokové téma pro violoncello a orchestr op. 33

Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 2 D dur op. 36

Účinkují:

Tomáš Jamník – violoncello

Moravská filharmonie Olomouc

Petr Popelka – dirigent

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin 20mg tablet <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 40mg</a> lipitor canada