Hradisko představí i tajemné a vzácné fresky

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 4.9.2014

Krásná barokní freska s ojedinělým motivem gravidní Panny Marie či odkrytá polovina fresky se zatím neodhaleným motivem jsou skvělými důvody, proč se vydat v sobotu 6. září na prohlídku Klášterního  Hradiska. Tyto unikátní fresky se nacházejí v bývalé kapitulní kapli Panny Marie Sněžné, která je jinak během roku pro veřejnost nepřístupná. Letošní Dny evropského dědictví jsou jedinečnou šancí, jak shlédnout fresku, jejíž úplnou podobu zatím neznají ani restaurátoři a památkáři.

Kaple byla někdy v 90. letech 17. století vyzdobena kvalitními freskami pravděpodobně z dílny konventního malíře Dionýze Strause. Později po odsvěcení byly fresky zabíleny. První z nich se podařilo i díky půlmilionové dotaci od města Olomouce zrestaurovat už v minulých letech. Akademický malíř a restaurátor Radomír Surma strávil její obnovou přes šest tisíc hodin. Použil přitom metodu rekonstrukční odlišitelné retuše. Malba je ojedinělá nejen technikou, protože jde o klasickou olejomalbu na hlazené omítce, ale i zobrazeným tématem. Na obraze je totiž těhotná Panna Marie, která se koří inkarnovanému Spasiteli. „Motiv gravidní Panny Marie je opravdu vzácný, v českých zemích se vyskytuje jen velmi zřídka,“ uvedl restaurátor Surma. Od počátku restauračních prací se předpokládalo, že v místnosti jsou i další fresky, což se nyní potvrdilo. Zhruba čtyřicet až padesát let po odsvěcení byla totiž kaple rozdělena cihlovou příčkou na dvě menší místnosti a příčka přitom doslova přeťala jednu ze stropních fresek. Na obnově této utajené fresky se nyní pracuje.

Hotova je část v nynější pracovně primáře, v místě příčky byly vybourány cihly a místo cihlové zdi zde byla instalována prosklená stěna. Nyní se chystá obnova druhé poloviny fresky v sousední místnosti. Z odkryté části obrazu není zatím jistý motiv, rozeznat lze pouze dolní části dvou, pravděpodobně mužských postav, z nichž jedna je zřejmě římský voják, druhá pak může zobrazovat například světce či poutníka.

Komentované prohlídky zajímavých míst Klášterního Hradiska včetně návštěvy v bývalé kapitulní kapli budou probíhat v sobotu 6. září od devíti do šestnácti hodin.

Klášterní Hradisko v Olomouci je místem jedné z nejdelších nepřetržitých kulturních tradic na Moravě. Klášter, založený v roce 1078 a v roce 1784 zrušený císařem Josefem II., skrývá významné umělecké skvosty. Jakkoliv jde o jedno z nejdůležitějších míst kulturních dějin Moravy a samozřejmě i Olomouce, s ohledem na dnešní využití stojí objekt trochu stranou zájmu Olomoučanů i turistů. V někdejším klášteře přitom probíhají komentované prohlídky každý čtvrtek a každou první sobotu v měsíci. Řadu ze vzácných památek, jako je třeba výzdoba klášterní knihovny či slavnostního sálu, už alespoň olomoucká veřejnost ví, jiné jsou zatím takřka neznámé. Právě na ně se tedy můžete přijít podívat!

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order generic atorvastatin 10mg <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor 40mg sale</a> atorvastatin sale