S Václavem Burianem se rozloučí Olomoučané i zástupci polské ambasády

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 15.10.2014

Zpráva o nečekaném úmrtí Václava Buriana, překladatele, básníka a publicisty, šokovala a rozesmutnila v závěru minulého týdne celou kulturní Olomouc. Spolu s přáteli Václava Buriana z jeho domovské Olomouce ovšem smutek sdílela i daleko širší obec všech, kteří si tohoto muže vážili, a to bez ohledu na hranice a národnost. Václav Burian byl totiž jako bázník a překladatel znám také v zahraničí, například ve Slovinsku a Litvě, především ale v Polsku, kde jej vnímali jako jednoho z nejvýznamějších Čechů, tvořících současnou česko-polskou kulturní vzájemnost. Na zprávu o odchodu této významné osobnosti ostatně hned v páte reagovala i polská ambasáa v Praze.

"Je to velmi smutná novinka, pro nás opravdu mimořádně smutná, i když  samozřejmě i toto patří k životu," reagoval na událost polský diplomat Wolciech Bełch. Generální konzulka Polské republiky v Ostravě Anna Olszewska poslala vdově po básníkovi kondolenční list a zúčastní se také sobotního posledního rozloučení. Polské velvyslankyni v účasti na pohřbu zabránila jen nepřítomnost v České republice. 

Poslední rozloučení s Václavem Burianem se odehraje v 11 hodin v kostele Českobratsrké církve evangelické v Blahoslavově ulici v Olomouci. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rb)

Komentáře

atorvastatin ca <a href="https://lipiws.top/">lipitor 20mg brand</a> atorvastatin 40mg over the counter