Co dělat, až vás omrzí betlémy? Muzeum umění nabízí volné vstupy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 19.12.2014

Vánoční svátky nemusí milovníci krásna trávit toliko prohlídkami tradičních betlémů v jednotlivých olomouckých chrámech. Neobyčejnou koncentraci krásy a umění nabízí Muzeum umění Olomouc, které na letošní vánoční svátky připravilo hned čtyřnásobnou možnost prohlídky zdarma. Od 25. do 28. prosince lze shlédnout výstavy i stálé expozice v obou budovách - Arcidiecézním muzeu Olomouc a Muzeum moderního umění.

Do Muzea moderního umění stojí za to přijít jak na aktuální výstavy, tak na stálou expozici Století relativity. Jedničkou mezi aktuálními výstavami je ovšem bezpochyby vůbec první ucelená prezentace českého symbolismu s výstižným názvem Tajemné dálky. Více než tři stovky exponátů nabízejí fantastický ponor do snového světa výtvarníků z přelomu 19. a 20. století. Obrazy věhlasných mistrů Jana Zrzavého, Maxe Švabinského, Josefa Váchala či třeba Františka Bílka patří k tomu nejlepšímu z naší výtvarné kultury a celá výstava je rozhodně jedním z nejvýraznějších výstavnických počinů posledních let.

Hluboké výtvarné zážitky, které svým vnitřním poslestvím velmi dobře konvenují s dobou vánočních svátků, skýtá také výstava Na hlubinu. Ta rekonstruuje malířské výstavy mladého křesťanského umění, které se konaly v letech 1938–1940 na Svatém Kopečku u Olomouce jako doprovodný program setkání katolických intelektuálů - tzv. moravských Akademických týdnů. Do 11. ledna pak trvá komorní prezentace kreseb a plastik Karla Malicha (*1924) - jedné z nejvýraznějších uměleckých osobností druhé poloviny 20. století.

Při procházce stálou expozicí Arcidiecézního muzea návštěvníci získají nejen přehled o tom, co vznikalo na Moravě v oblasti duchovně orientované kultury od románského umění, gotiky, přes manýrismus a baroko až po rokoko, ale uvidíte také sochy světoznámého sochaře, olomouckého rodáka, mimo jiné autora Ariónovy kašny na olomouckém Horním náměstí Ivana Theimera. V našich zemích se mimochodem jedná o první počin tohoto typu, kdy je soudobé umění vystaveno mezi díly starých mistrů. Novinkou je pak exkluzivní a rozmanitý výběr z jedinečných sbírek strahovského kláštera na výstavě Speculum Mundi. Málokterý Olomoučan přitom asi ví, že za založením Strahovského kláštera v roce 1143 stál olomoucký biskup Jindřich Zdík. 

 

Provoz Muzea umění Olomouc o vánočních svátcích 2014

po 22. 12. - st 24. 12. – zavřeno

čt 25. 12. - ne 28. 12. - otevřeno, zdarma

po 29. 12. – zavřeno

út 30. 12. – otevřeno

st 31. 12. - čt 1. 1. 2015 – zavřeno

pá 2. 1. - otevřeno

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order atorvastatin 80mg generic <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 40mg for sale</a> buy atorvastatin 40mg generic