Český rozhlas Olomouc: desítky let tradice i symbol kulturního města

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 9.1.2015

Sympatickou tečku za rokem oslav 65 let založení Českého rozhlasu Olomouc dnes dopoledne připravili šéf studia Josef Podstata a primátor města Olomouce Antonín Staněk. Na budově na Horním náměstí odhalili pamětní desku, ředitel olomouckého studia pak pozval přítomné hosty do nitra redakce. 

Český rozhlas Olomouc slavil v loňském roce 65 let od svého založení a 20 let od obnovení vysílání. Oslavy završil výstavou o své historii i současnosti Hlásí se Olomouc a nyní odhalením pamětní desky v sídle stanice na Horním náměstí v Olomouci. Dnes odhalená pamětní deska je umístěna na fasádě budovy Českého rozhlasu Olomouc a připomíná zahájení vysílání olomouckého studia, které začalo právě 9. ledna 1949 i obnovení vysílání dne 3. ledna 1994. Ve skutečnosti se o zřízení redakce v Olomouci jednalo už ve 30. letech. Radní v lednu 1936 sepsali rezoluci, v niž uvedli, že rozhlas by měl podtrhnout "mimořádně důležitý kulturní, umělecký, vědecký i hospodářský význam Olomouce jako přirozeného střediska rozsáhlého svérázného kraje s dávnou tradicí." Tehdy pražské vedení rozhlasu volání olomouckých radních nevyslyšelo a nepohnul s ním ani argument, že na Olomoucku má Československý rozhlas "7 tisíc koncesionářů, kteří ročně zaplatí více než 800 tisíc korun". Podařilo se až po válce, kdy už v září roku 1945 přislíbil tehdejší ředitel rozhlasu zřízení studia v Olomouci. Slib se podařilo uskutečnit o pár let později a v neděli 9. ledna 1949 olomoucké studio poprvé vysílalo. Původně mělo ale sídlit v Hamburgerově vile ve Vídeňské ulici. "Jsem rád, že se podařilo prosadit umístění studia do budovy, v níž bezprostředně sousedí Moravská filharmonie a Moravské divadlo," uvedl ředitel Českého rzhlasu Olomouc Josef Podstata. 

"Celý rok 2014 jsme připomínali výročí 65 let od založení Českého rozhlasu Olomouc a 20 let od jeho obnovení. V rámci oslav jsme pořádali řadu koncertů, z nichž se některé uskutečnily i mimo rozhlasové studio. V prosinci jsme ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci otevřeli výstavu Hlásí se Olomouc. Jsem rád, že všechny tyto oslavy byly zakončeny takovým významným okamžikem, jako je odhalení pamětní desky v sídle Českého rozhlasu Olomouc, a to právě v den, kdy se poprvé začalo v roce 1949 vysílat z olomouckého studia," řekl ředitel Josef Podstata.

"Český rozhlas Olomouc byl a je nejen na střední Moravě pojmem a symbolem," uvedl primátor Olomouce Antonín Staněk. "Byl symbolem moderních komunikačních výdobytků pro ty, kdo o jeho zřízení usilovali od poloviny 30. let a dočkali se v letech 1945 až 1949, byl symbolem kultury pro řadu umělců v letech šedesátých, hlasem svobody ve dnech okupace roku 1968 i oázou pro umělce a hudební skladatele, kteří zde po desítky let natáčeli svá díla. Přeji olomouckému studiu rozhlasu, aby se mu i v dalších desítkách let dařilo naplňovat tyto a další pozitivní symboly a aby i při dalších jubileích měli lidé kolem rozhlasu stále na co s hrdost vzpomínat." Primátor Staněk připomněl i jednu ryze aktuální souvislost. „V těchto dnech si s ohledem na tragické události v pařížské redakci magazínu Charlie Hebdo víc uvědomujeme význam svobody slova. Právě proto je třeba vážit si této stránky a tohoto významu olomouckého rozhlasového studia.“

Celý rok oslav byl provázen seriálem vysílaným na vlnách Českého rozhlasu Olomouc s názvem Hlásí se Olomouc, který také úspěšně mapoval historii rozhlasového vysílání v Olomouci. Přinášel spoustu zajímavostí a zvukových nahrávek z archivu. Celkem bylo odvysíláno 52 dílů, které budou v letošním roce vydány na CD. Ještě do 15. února navíc mohou zájemci navštívit výstavu Hlásí se Olomouc ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, která zachycuje pětašedesátiletou existenci olomouckého studia. Výstava se posléze přestěhuje do Galerie Českého rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze. "Výstava přibližuje práci moderátorů, redaktorů, režisérů, dramaturgů a mnoha dalších osobností, které své působení spojily s Českým rozhlasem Olomouc," doplnil Josef Podstata. Výstava také představuje osobnosti spojené s činností studia a zachycuje jeho nedávné či současné projekty.

Podle ředitele Josefa Podstaty se nyní připravuje modernizace olomouckého studia. Zatím není připraven konkrétní projekt, ale počítá se s tím, že studio dostane nejmodernější technické vybavení a že by například velké studio mohlo být přístupné i z Moravského divadla a vytvořit tak zázemí pro vznik malé komorní scény. Divadlo, rozhlas a případně i filharmonie by tak mohli ještě úžeji spolupracovat.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

buy generic lipitor 20mg <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor 40mg</a> order lipitor 80mg