Velká válka v muzeu nekončí. Lákavá výstava byla prodloužena!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 15.1.2015

Sto let od začátku Velké neboli První světové války si vloni připomnělo i Vlastivědné muzeum Olomouc. K jubileu vypuknutí jednoho ze dvou nejstrašnějších válečných konfliktů připravilo muzeum návštěvnicky atraktivní výstavu. Zájem o ni je takový, že vedení muzea rozhodlo o prodloužení výstavy. Zájemci mají šanci ještě do 1. února! 

Výstava Tváře Velké války má solidní potenciál vtáhnout návštěvníka do atmosféry let 1914 až 1918. Samozřejmě s nadsázkou, zažít skutečnou atmosféru života v zákopech mezi jednotlivými útoky a dlouhým mučivým vyčkáváním by asi na vlastní kůži nikdo vyzkoušet nechtěl. A právě v tomto směru je výstava vydařená. Návštěvník má šanci uvědomit si, jaké "to tehdy doopravdy bylo". Přispívá k tomu nejen bohatá kolekce uniforem příslušníků rakousko-uherské armády i československých legií, ale i množství výzbroje většiny bojujících armád. Ve Velkém sále muzea může divák nahlédnout do makety okopů či vojenského lazaretu, díky množství dokumentů a fotografií navíc dostává tato kapitola z učebnic dějepisu velmi reálnou a konkrétní tvář. Olomoucké patrioty potěší i dokumenty, přibližující život tehdejší Olomouce.  

„Mezi nejzajímavější exponáty jistě patří mimořádně cenný soubor uniforem rakousko-uherských důstojníků i řadových vojáků, jež se v muzejních sbírkách vyskytují velmi vzácně a v minulosti byly prezentovány jen sporadicky. Stejně bohatá je i kolekce palných a chladných zbraní a vojenského materiálu,“ uvedl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek. „Hlavní důraz byl při koncipování výstavy i jejím výtvarném zpracování a instalaci kladen na původnost vystavených předmětů a vytvoření co nejvěrnějšího obrazu znázorňované skutečnosti,“ doplnil ředitel. Návštěvník se bude moci seznámit s množstvím dnes již mnohdy neznámých reálií i s předměty, které byly před sto lety součástí života běžného občana. Mnohé z nich přiblíží každodenní realitu Olomouce oné doby.

Připomenuta je i jediná návštěva posledního rakouského císaře Karla I. v Olomouci. Panovník do města zavítal 16. prosince 1917, tedy necelý rok před koncem války. Během krátkého pobytu spojeného s ukončením rozsáhlých restaurátorských prací na zdejším posádkovém kostele Panny Marie Sněžné navštívil místní vojenskou posádku, radnici i nového olomouckého arcibiskupa Lva Skrbenského. Ve slavnostní, ale zkušeností války již výrazně ovlivněné atmosféře se rovněž poklonil vojákům pochovaným na vojenském hřbitově v Černovíře,“ doplnil Karel Podolský, historik Vlastivědného muzea v Olomouci a kurátor výstavy. Olomouc prožívala válku velmi intenzivně. Jedním z důvodů byl fakt, že Olomouc byla po staletí městem vojenským a i v mírových dobách v ní trvale pobývala posádka o několika tisících mužů, během válečných let navíc armáda potřebovala užívat i některé civilní objekty. Dalším důvodem byla velká vojenská nemocnice na Hradisku. Množství dopisů a pohlednic od raněných vojáků směřovalo k příbuzným do různých míst monarchie právě z Olomouce.  

Na výstavě jsou prezentovány předměty ze sbírek několika českých muzeí – kromě Vlastivědného muzea v Olomouci je to zejména Východočeské muzeum v Pardubicích – i předměty zapůjčené od řady soukromých sběratelů.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

lipitor for sale <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 80mg without prescription</a> order atorvastatin 20mg for sale