Vasarely! Šalamoun! Velký čtvrtek v Muzeu umění

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 26.1.2015

Dvě velká jména českého a světového výtvarného umění obohatí tento týden nabídku Muzea umění Olomouc. Victor Vasarely jako klíčový představitel op artu a Jiří Šalamoun jako bytostně originální český grafik a malíř se stanou od čtvrtka 29. ledna ozdobou programu jedné z největších galerií v České republice. 

Není to zdaleka jen Maxipes Fík, čím se proslavil a prosadil nejen ve světě knižních ilustrací Jiří Šalamoun. Obrázky tohoto svébytného grafika s autentickým rukopisem ovlivnily generace čtenářů. Vždyť kdo by neznal Maxipsa Fíka nebo například Hobita, Posledního Mohykána a Pickwickovce v podobě, v jaké je právě on ztvárnil. Všechny jeho nejvýznamnější ilustrátorské práce, ale také grafickou tvorbu a volné kresby uvidíte v Muzeu moderního umění od 29. ledna do 17. května. Výstavu nazvanou No tohle!? pořádá muzeum při příležitosti Šalamounových osmdesátin. Návštěvníci, znalí toliko večerníčků s jeho ilustracemi, zde uvidí mnoho dalších poloh a vrstev autora, ovlivněného pop artem i vyspělou komiksovou tvorbou. 

Podle autora koncepce výstavy Jana Rouse patří Jiří Šalamoun mezi nejvýznamnější české ilustrátory. „Jeho tvorba je bezpochyby součástí zlatého fondu české knižní kultury 20. století. Mnohé knihy se dokonce staly generačními ikonami,“ řekl historik umění s tím, že Šalamoun výtvarně doprovodil přes osmdesát knih a vytvořil téměř dvě desítky autorských knih a bibliofilií.

Mezi dětskými knížkami dosáhly největší popularity příběhy Maxipsa Fíka, kterým předcházely kreslené večerníčky. „Do jisté míry představuje Maxipes Fík v Šalamounově tvorbě svět sám o sobě, patřil jen dětem, vycházel vstříc dětské fantazii a představám o dobrodružství, hlavně však vycházel z pocitu důvěrného a bezpečného prostoru domova,“ doplnil Rous. Návštěvníci olomoucké výstavy podle něj uvidí pět originálních ilustrací ke knize Rudolfa Čechury. Postavě, která je často vnímána jako synonymum pro Šalamounovu tvorbu, navíc pořadatelé částečně zasvětí i doprovodný program.

Výstava však podle Rouse neopomine ani další Šalamounovy legendární ilustrace. „Nechybí tak například Pan Tau Oty Hofmana, kde Šalamoun opustil parafrázi dětské kresby a orientoval se na současné umění. Vycházel zde z pop artu a jeho prolnutí s reklamou a komiksem, jak je představovala tvorba například Roye Lichtensteina,“ přiblížil Rous autorovy zdroje inspirace. Šalamounův prožitek současného světa a jeho umění dokumentují i další ilustrační soubory k moderní americké literatuře, například Tracyho Tygr Williama Saroyana nebo knížka V melounovém cukru Richarda Brautigana. Zastoupeny jsou také ilustrace k Tolkienově Hobitovi, v nichž Šalamoun mýtus přirozeného života posouvá do mýtického světa dějin.

Jak doplnila kurátorka Anežka Šimková, výstava v Muzeu moderního umění představuje především návrhy ilustrací k asi třiceti vybraným knižním titulům (celkem kolem 600 kreseb a kresbiček). „Kromě toho návštěvníci uvidí také autorovy volné kresby, koláže, samostatné litografie, návrhy maket knih i knihy samotné,“ řekla Šimková s tím, že návštěvníci si budou moci některé knížky sami prolistovat a bibliofilie prohlédnout prostřednictvím animovaného spotu.

V průběhu výstavy vyjde také ve spolupráci Muzea umění Olomouc a nakladatelství Baobab česko-anglická monografie Jiřího Šalamouna

Opravdovou třešinkou na dortu kvalitní sbírkové činnosti Muzea umění Olomouc je nová akvizice v podobě díla legendárního Victora Vasarelyho (1906 - 1997). Sedm let poté, kdy Olomouc zažila reprezentativní přehlídku díla tohoto světoznámého malíře, sochaře a grafika, usilovalo vedení muzea o získání některého z jeho děl. Takový záměr je těžko reaizovatelný, protože s Vasarelyho obrazy se dnes prakticky neobchoduje. Nakonec se to ale přeci jen podařilo, a to díky dobrým kontaktům s Vasarelyho potomky a podpoře Ministerstva kultury. V muzejních sbírkách tak přibyly dvě významné akvizice – Vasarelyho tapiserie Harmas z roku 1966 a obraz Terek z roku 1951, které nyní muzeum představí. Výstavu doplňují grafické listy zapůjčené z Fondation Vasarely v Aix-en-Provence ve Francii. Na vernisáž do Olomouce ve čtvrtek dorazí výtvarníkův vnuk Pierre Vasarely

Kvůli přípravě vernisáže obou výstav, naplánované na 18,30, bude Muzeum umění mimořádně ve čtvrtek od 15 hodin uzavřeno. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(jak)

Komentáře

order atorvastatin 10mg generic <a href="https://lipiws.top/">order atorvastatin 80mg for sale</a> buy atorvastatin 10mg pill