Olomouc v hlavní roli. Pokračování detektivky, která vzbudila vášně

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 18.2.2015

Stejní detektivové, stejné město, stejný autor, jen jiný režisér. Před pár týdny skončila třídílná detektivní série Případ pro exorcistu, která mezi olomouckými patrioty vyvolala vášnivé debaty. Nikoliv o povaze případu, o uvěřitelnosti zápletky nebo třeba o kvalitě týmu vyšetřovatelů, ale o vztahu detektivky k městu Olomouci. A teď se chystá další várka. Zvládnou to Olomoučané?

Za pár měsíců začne filmový štáb natáčet čtyřdílný příběh Modré stíny. Opět v Olomouci, znovu podle předlohy olomouckého autora Michala Sýkory, a znovu bude v případu hrát zásadní roli olomoucká univerzita. Město Olomouc i druhá nejstarší tuzemská univerzita sehrají podle všeho v příběhu tentokrát ještě silnější roli než v předchozí sérii. Scénáristou bude znovu Petr Jarchovský, ovšem režie se po Janu Hřebejkovi ujme Viktor Tauš. A právě ten si nyní byl i s kolegy prohlédnout Olomouc a vybíral místa, kde by chtěl natáčet. Navštívil mimo jiné Konvikt v Univerzitní ulici, rektorát či nedávno dokončenou dostavbu Teoretických ústavů. Jak potvrdil šéfredaktor Žurnálu UP Pavel Konečný, autorský tým v čele s Taušem byl z lokalit v Olomouci doslova nadšený. 

"Skvělé! Úúúžasné! Fantastické! Takové byly nejčastější komentující výkřiky Viktora Tauše při pátečních obhlídkách. Po univerzitě jej doprovázel architekt Jan Kadlec a lokační Michal Propper. Dojímal jej Konvikt, rozplýval se ve slavnostním sále rektorátu a nadchla jej dostavba Teoretických ústavů," tak popisuje Pavel Konečný návštěvu filmařů na akademické půdě. Podle toho bude zřejmě hrát v příběhu Olomouc opravdu ještě dominantnější roli než v Případu pro exorcistu, jehož nezanedbatelná část se natáčela jinde než na střední Moravě. „Rozumíš, nemá smysl točit v četnickým paláci a vydávat ho za Konvikt, nebo ve vojenský nemocnici a vydávat ji za olomouckou,“ nabádal architekt Kadlec režiséra Tauše. Ten podle slov Konečného potvrdil, že na rozdíl od Případu pro exorcistu by chtěl většinu obrazů natočit v Olomouci. 

V této sérii detektivky se objeví část herců z Případu pro exorcistu, přibudou ale i névé postavy. Zajímavou roli dostane charismatický Slovák Martin Huba, který bude hrát kvestora univerzity Jonáše. Policejní tým se příliš měnit nebude, přibude detektiv Baran, kterého má hrát drsňák David Novotný, a postavu Lukáše Termera ztvární Martin Pechlát.

Uvidíme, nakolik pokračování Detektivů od Nejsvětější Trojice Olomoučany potěší, nebo (některé) opět vytočí. Jelikož se ovšem režisér Viktor Tauš nechal slyšet, že koně jezdí i po Praze, možná by se někteří nejhorlivější odpůrci Hřebejkova holdu Olomouci neměli na Modré stíny raději ani dívat...

Foto: Pavel Konečný

Autor: 
(mb)