Nejlepší klávesista planety dnes předvede v Olomouci svou hudební magii

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 23.2.2015

Na skutečnou hudební lahůdku mohou dnes večer vyrazit fanoušci náročnější tváře rockové muziky. V kongresovém centru Clarion totiž vystoupí jeden z nejlepších a nejoriginálnějších klávesistů planety, Rick Wakeman. Někdejší hráč legendárních Yes patří k průkopníkům využití kláves v art rocku a ke vzorům generací dalších klávesistů. 

Znalci jej označují za legendu progresivního rocku, za muže, který podstatně ovlivnil směřování rockové muziky. Po desítky let prosazuje nejen co nejširší využití elektrických kláves v rockovém prostředí, ale podporval také spojení rocku s orchestrálním doprovodem a velkým pěveckým sborem. Od roku 1971 hrál s kapelou Yes, souběžně ale produkoval i vlastní sólová alba. Doprovázel také například Davida Bowieho či Ala Stewarta. Věnoval se i hudebnímu ztvárnění literárního předobrazu (Cesta do středu země).  

"Vidět jej hrát naživo je zážitkem na celý život, i ty nejtěžší party hraje s lehkostí a nonšalancí, dokáže střídat rejstříky i klaviatury a přitom si s úsměvem povídat s nejbližším spoluhráčem,“ uvedl před časem organizátor koncertu Dušan Neumann z olomouckého Bounty Rock Café. Wakeman tedy dnes vystoupí ve městě, kde před šesti lety v říjnu 2009 zahajovala své turné i jeho původní domovská kapela Yes. 

Mistr, který se ve světě progresivní rockové hudby pohybuje už skoro půl století, předvede dnes od 20 hodin svůj jedinečný um v Olomouci. Je to skutečná hudební událost, kterou by si fanoušek opravdu kvalitního rocku neměl nechat ujít. A jak dodává Dušan Neumann, podobná příležitost se už v Olomouci opakovat nemusí... 

Fotogalerie: 
Autor: 
(jak)