Made in… BRATISLAVA. Galerie Patro představí slovenské výtvarníky

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 25.2.2015

Proč zrovna Made in Bratislava? "Jedná se o pilotní výstavu slovenských umělců, kterým se chceme v letošním roce více věnovat," zve na výstavu do Galerie Patro Libor Gašparovič. První výstava se slovenského cyklu představí malíře Ivicu Krošlákovou a Dušana Búřila. 

Oba umělci jsou významnými představiteli slovenského výtvarného umění, příslušníci generace, která formovala výtvarný život Bratislavy od počátku 70. let minulého století. "Jsme přesvědčeni o tom, že jejich výstava významně obohatí kulturní život Olomouce a zaktualizuje vzájemné česko-slovenské kulturní vztahy," dodává Libor Gašparovič. Výstava začíná vernisáží v úterý 3. března v 17 hodin a potrvá do 25. dubna. V Olomouci bude v den vernisáže přítomna také malířka Ivica Krošláková  kurátor výstavy Jiří Hastík. 

Ivica Krošláková (*1943) absolvovala školu Uměleckého průmyslu v Bratislavě. Dále studovala na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, Akademii výtvarných umění v Praze a Akademii výtvarných umění ve Vídni, kde promovala v roce 1965.

Její tvorba se od počátku vyznačuje experimentálním pojetím. Používá různé materiály v nápaditých kombinacích. Takto vytvořené základní plochy domalovává a dokresluje. Od konce 60. let minulého století úzce spolupracuje s řadou mezinárodních výtvarných sdružení. Je členkou významné mezinárodní skupiny výtvarnic žen IntAkt se sídlem ve Vídni. Od počátku 90. let do roku 2007 byla členkou skupiny Gerulata, která sdružovala významné slovenské představitele aktuálních proudů evropského umění. Absolvovala desítky studijních pobytů a sympozií v Evropě, Americe a Asii.

Dušan Búřil (*1946) absolvoval Střední školu uměleckého průmyslu v Bratislavě a Vysokou školu výtvarných umění tamtéž.

Je umělcem univerzálně orientovaným od portrétní malby po krajinářskou tvorbu. V posledních dvou desetiletích se specializuje především na techniku pastelu, v níž vytváří velkoformátové kresby a malby, které mapují stav naší civilizace a zabývají se lidským poznáním a psychickými stavy člověka. V roce 1994 založil mezinárodní výtvarné sympozium Orblie, které bylo do roku 2003 největším land artovým projektem na Slovensku. Zúčastnili se jej desítky významných umělců z řady evropských zemí, kteří svými sochařskými objekty oživili krajinu u Čierneho Bologu.

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(jak)