Europeana, aneb evropský Forest Gump a dějiny 20. století na prknech Tramtarie

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 9.3.2015

Europeana. Divadelní hra na motivy díla českého autora Patrika Ouředníka, která dokáže vyprodávat divadelní sály ve Francii. V úterý 17. března se s touto hrou seznámí i publikum olomouckého Divadla Tramtarie. 

Mottem hry je "Dvacáté století v šedesáti minutách". Nejnovější počin Divadla Tramtarie, divadelní adaptace působivého díla česko-francouzského spisovatele Patrika Ouředníka, má velké ambice. Kniha je nejpřekládanějším českým dílem současnosti a divadelní hra je v zahraničí vysoce hodnocena. Uvidíme, jak si Tramtarie poradí s provokativním pohledem na nejkrvavější století naší historie, vyprávěným s ironií, humorem a nadsázkou.

Europeana je v první řadě podivuhodným výletem dějinami dvacátého století. Ouředník nás ve svém žánrově nesnadně definovatelném textu, pohybujícím se na pomezí beletrie a esejistiky, provádí krajinou válečného běsnění, stěžejních myšlenkových proudů, dějinami sexuality i nejrůznějších vynálezů dvacátého století – podprsenky, antikoncepce či toaletního papíru. To vše je vyprávěno v mystifikačně naivním tónu, jako by byl průvodcem Forrest Gump či Haškův Švejk. Nejkrvavější století lidského věku je tak paradoxně popisováno s nebývalou lehkostí, humorem a ironií.

Ačkoliv je Europeana textem v principu výsostně nedivadelním, je na zahraničních divadelních scénách, zejména ve frankofonních zemích, nebývale často uváděn. V Čechách se dočkají teprve svého druhého uvedení, poprvé ho uvedla brněnská Reduta v režii Jana Mikuláška.

Patrik Ouředník je svérázný, česky a francouzsky píšící spisovatel a překladatel, žijící ve Francii, autor nekonvenčních slovníků, esejů, románů a literárních mystifikací, který v roce 2014 získal Státní cenu za literaturu. Jeho Europeana získala v roce 2001 Cenu lidových novin za nejlepší knihu roku a byla nominována na Cenu Magnesia litera. Zároveň je Europeana nejpřekládanější českou knihou vydanou po roce 1989, neboť byla přeložena do více než dvou desítek jazyků.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)