Dalí v Olomouci! Dvě stovky děl slavného malíře ve Vlastivědném muzeu

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 13.3.2015

Do fantastického světa snů, symbolů a metafor jednoho z nejslavnějších umělců, geniálního a řadou skandálů proslulého surrealisty Salvadora Dalího, mohou ode dneška nahlédnout návštěvníci Vlastivědného muzea Olomouc. Více než dvě stovky Dalího děl, především grafik, bronzových plastik a keramiky, se představují na výstavní ploše přesahující 400 m2. 

Soubor Dalího děl, která pocházejí ze soukromých sbírek, je doplněn fotografiemi Václava Chocholy (1923‒2005), výjimečné osobnosti české fotografie, oscilující mezi výtvarným uměním, dokumentem a prostou žánrovou reportáží, který Dalího zachytil v roce 1969 v Paříži.

Výstřední Katalánec se během více než šedesáti let své umělecké tvorby věnoval malbě, kresbě, plastice i fotografii, navrhoval divadelní scény a kostýmy, ilustroval knihy a zasáhl také do oblasti filmu. Dalího díla jsou proslulá šokující kombinací fantastických snových motivů s brilantním kreslířským a malířským projevem, jenž byl inspirován díly starých mistrů.

Dalí ve své tvorbě používal celou řadu symbolů. Nejznámější jsou roztékající se hodinky, které měly symbolizovat relativitu času, jak ji vysvětloval Albert Einstein. Umělec prý dostal tento nápad, když v horkém letním dni pozoroval roztékající se camembert. Dalšími oblíbenými Dalího motivy jsou sloni, vnímaní po staletí jako symbol síly a velikosti, které ovšem umělec zobrazuje s pavoučíma nohama, také rozlézající se mravenci, symbol smrti a rozkladu, či motýli – od antiky symbol lidské duše. Často se v Dalího tvorbě objevuje rovněž vejce, které značí naději a lásku.

Oblíbeným námětem Dalího děl je také kůň, pradávný symbol ušlechtilosti a síly. Dokladem je prezentovaná část série Dalineanští koně ze začátku 70. let 20. století. Jde původně o soubor 25 kolorovaných litografií inspirovaný převážně antickými mýty, středověkými legendami a díly slavných malířů, např. Leonarda da Vinciho, Diega Velázqueze nebo Eugéna Délacroixe.

Mezi díly vystavenými v olomouckém Vlastivědném muzeu zaujme rozsáhlý cyklus Božská komedie vytvořený Dalím podle jednoho z nejslavnějších eposů lidské historie, stejnojmenného díla italského básníka Danta Alighieriho (1265‒1321). Ten psal svůj monumentální epos, který je alegorickým zobrazením lidstva a vesmíru plným symbolismu, filozofických a historických narážek, přibližně 20 let.

„Návštěvníci se na této výstavě mohou ‚zvěčnit’ v originálním fotokoutku a naše edukační oddělení připravilo také doprovodné programy pro základní školy. Díky nim se žáci 7.‒9. ročníku seznámí s principy surrealistického umění, jehož jsem já osobně velkým obdivovatelem. Prostřednictvím zážitkových programů se dotknou tenkých hranic mezi snem, skutečností a optickým klamem a vyzkoušejí si také vlastní tvorbu,“ uvedl k výstavě ředitel VMO Břetislav Holásek.

Výstavu můžete navštívit do neděle 31. května 2015.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)