Divadlo Tramtarie slaví desáté narozeniny. Oslavme je společně!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 26.3.2015

Kdo má v Olomouci aspoň trochu rád divadlo, přinejmenším jednou stoprocentně usedl v hledišti divadla Tramtarie. Nezávislá olomoucká scéna slaví už deset let své existence a za tu dobu bavila tisíce diváků. Zkuste si koupit vstupenku na některé oblíbené představení a vystane před vámi problém - velmi často je vyprodáno dlouho dopředu. 

Divadlo Tramtarie prošlo trnitou cestou od amatérského studentského divadla k divadlu profesionálnímu, což lze v divadelním kontextu po roce 1990 označit za jedinečný fenomén. V současné době uvádí pět premiér do sezóny, odehraje 320 představení a má téměř 100 % návštěvnost. Za rok 2013 získalo Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti divadla.

U příležitosti kulatého jubilea se Tramtarie ohlíží za svou historií a ve spolupráci s divadelní vědou  Univerzity Palackého vydává Almanach. A především slaví. Čeká ji duben - měsíc oslav, během kterého je pro diváky připraveno plno bonusů, soutěží nebo například obnovená premiéra legendární komedie I na Batmana občas padne smutek.  Slavnostní narozeninový večer proběhne v pátek 10. dubna 2015.

Historie a osobnosti

Vůbec první inscenací divadla byla autorská Čertovská pohádka Vladislava Kracíka, která se uskutečnila 16. února 2005 v Hořícím domě, tedy budově bývalého Hudebního divadla v Hodolanech, ve kterém v předchozích letech působil soubor Hořících žiraf Davida Drábka a soubor „první Tramtarie“ uměleckého vedoucího Michala Zetela, který po půl roce přesídlil do Brna, kde pokračoval v umělecké činnosti pod značkou Buranteatr.       

Za deset let uvedla Tramtarie 55 divadelních premiér, více než třicet scénických čtení, a také nespočet koncertů, filmových projekcí a výstav. Divadlo vystřídalo celkem tři domovské scény, kromě Hořícího domu bylo také stálým hostem Divadla Hudby sídlícího na Denisově ulici v Olomouci, od října 2006 až dodnes působí ve Slovanském domě na Hynaisově ulici, tedy místě vzdáleném necelých pět minut od historického centra hanácké metropole. Po letní rekonstrukci má komorní sál hlediště rovných sedmdesát míst, disponuje vyvýšeným hledištěm, elevacemi a zbrusu novou vzduchotechnikou. K dispozici má divadlo také divadelní bar a skladové prostory.

Vůdčími osobnostmi divadla je ředitelka Petra Němečková (od roku 2005), umělecký vedoucí Vladislav Kracík (od roku 2007) a produkční Lenka Jorníčková (od roku 2010). Mezi kmenové herce patří Petra Konvičková, Barbora Šebestíková, Jana Posníková, Dáša Rybářová, Marek Zahradníček, Jan Konopčík a Václav Stojan. Do loňského roku také Vojtěch Johaník, který na konci minulé sezóny přijal angažmá v Městském divadle ve Zlíně. Z dalších uměleckých profesí jmenujme dvorní scénografky Markétu Rosendorfovou a Dagmar Maturovou a domácí hudební skladatele divadla Martina Peřinu a Lukáše Marečka.

Celkem Tramtarie spolupracovala s 18 režiséry, mezi ně patří i renomovaná jména jako například Hana Mikolášková, Jiří Jelínek, Jiří Trnka, Konrád Popel, Hana Galetková, Akram Staněk či Matěj T. Růžiča. Z 33 scénografů jmenujme Tomáše Volkmera, Hynka Petrželku, Janu Hausknechtovou či Matěje Sýkoru. Z 13 hudebních skladatelů například Beatu Hlavenkovou (Beata Hlavenková trio), Richarda Mlynáře (B-side band), DJ Opiu (Naše věc) či Matouše Hekelu (Tantehorse). Nejvýraznějšími dramaturgickými jmény byli Vladimír Fekar, Matyáš Dlab a Jiří Básnička Beneš. Celkově se na uměleckém i provozním chodu Divadla Tramtarie podílelo na 200 osobností.

Originální poetika

Z hlediska umělecké činnosti se Divadlo Tramtarie dlouhodobě orientuje na tzv. nepravidelnou dramaturgii, tedy autorské adaptace literárních (Válka s mloky, Romance pro křídlovku, Europeana) filmových (Psycho, Terminátor a já) a komiksových předloh (Bohyně z města hříchu, Marlboro Men Evangelium). Výraznou dramaturgickou linií je také inscenování textů čistě autorských (Vladislav Kracík, Jiří Jelínek, Matyáš Dlab). Originální poetika Divadla Tramtarie vychází z hledání autentické divadelní řeči v oblasti rozhraní filmové a divadelní poetiky. Mezi charakteristické rysy divadla patří využití filmových projekcí, rychlý způsob vyprávění, epizodická struktura či rychlý střih.

Deset let existence divadla je také záznamem o úspěšné cestě souboru od amatérského studentského divadla po divadelní instituci s plně profesionálním provozem. V roce 2012 Tramtarie odstoupila kvůli rostoucímu počtu profesionálů v jednotlivých inscenacích od účasti na amatérských přehlídkách, sezóna 2013/2014 se potom stala první plně profesionální sezónou v historii divadla. Všichni členové i spolupracovníci divadla jsou již honorovaní, a to jak v umělecké, tak v technicko-provozní části divadla. Umělecký soubor je rozšiřován a doplňován výhradně o absolventy hereckých škol. V současnosti uvede Tramtarie na domácí scéně kolem 100 představení (s průměrnou návštěvností přes 97%), dalších 220 potom na výjezdech po celé republice. Náročný každodenní provoz by nebyl možný bez sítě stálých hostů. Mezi ně patří například Ivana Plíhalová, Lenka Kočišová a Vojtěch Lipina (Moravské divadlo Olomouc), Tomáš David (Husa na provázku, Městské divadlo Zlín) či Paulína Labudová (Studio Ypsilon Praha). 

Když jsme začínali jako parta nadšených studentů, nikdo z nás netušil, kolik nás čeká práce a hlavně, nedovedli jsme se podívat dál než pár měsíců dopředu. Neměli jsme žádnou strategii, žádné zkušenosti, učili jsme se za pochodu, dělali všechno zadarmo. To, že se nám podaří vybudovat profesionální divadlo, které je nedílnou součástí olomoucké kultury, o tom se nám ani nesnilo. Nyní si ale troufám říct, že je to malý zázrak,“ říká ředitelka divadla Petra Němečková.

Tramtarie se za deset let představila také na více než 60 festivalech, jako například 13plus a Dítě v Dlouhé v Divadle v Dlouhé v Praze, Divadlo evropských regionů v Hradci Králové, Letní Letná Praha, Setkání/Stretnutie ve Zlíně, Grandfestival Smíchu v Pardubicích, Colours of Ostrava, Letní filmová škola v Uherském Hradišti, Divadelní svět Brno a na mnohých dalších. Tramtarie získala i mnohá ocenění, například Cenu Vojty Šálka za pohádku O pračlovíčkovi na festivalu Dítě v Dlouhé. Divadlo Tramtarie se několikrát představilo i v zahraničí: v Evropské škole v Bruselu, Lucemburku nebo na festivalu Ulmer Zelt v německém Ulmu.

Oslavy narozenin

Samotným oslavám významného jubilea Divadla Tramtarie je věnovaný měsíc duben. Hned 2., 3. a 4. dubna 2015 se mohou diváci těšit na znovuobnovenou premiéru jedné z nejúspěšnějších inscenací historie Divadla Tramtarie, hořko-veselou komiksovou lovestory I na Batmana občas padne smutek. Inscenace měla premiéru v roce 2009 a hrála se další čtyři sezóny, kromě velké divácké obliby se hrála například na festivalu 13plus v Divadle V Dlouhé v Praze či na hudebním festivalu Colors of Ostrava. Inscenace bude nazkoušena v původním obsazení v hlavních rolích s Martinem Dědochem a Marianem Zedníkem.

Jádrem oslav bude Slavnostní narozeninový večer divadla, který se uskuteční v pátek 10. dubna. Konferenciérská dvojice provede diváky historií i současností Divadla Tramtarie. Program složený z humorných skečů, songů z oblíbených inscenací a dokumentárních filmovými záběrů ze zákulisí příprav inscenací bude zakončen zlatým hřebem večera v podobě křtu zbrusu nového Almanachu věnovaného historii a současnosti Divadla Tramtarie, který vznikl ve spolupráci s divadelní vědou Univerzity Palackého v Olomouci. O zábavu ve druhé částí večera se postarají DJové, jedním z nich bude i Matouš Hekela, jeden ze zakládajících členů Tramtarie, dnes úspěšný skladatel mezinárodně proslaveného divadelního tělesa Tantehorse.   

Celý duben budou moci diváci soutěžit o volné lístky v regionálních médiích, po každém dubnovém představení proběhne losování o vstupenky, dárkové předměty, či almanach, v divadelním baru bude možno zakoupit oblíbený drink některé z postav inscenací a celou řadu dalších překvapení. 

    

Program oslav

 

  • během celého dubna – losování vstupenek a cen pro diváky, bonusy a překvapení po každém představení
  • 2., 3. a 4. dubna v 19:30 I na Batmana občas padne smutek (obnovená premiéra)
  • 10. 4. 2015 v 19:30 Slavnostní večer k desátým narozeninám divadla

V. Kracík: Divadelní blok

  • divadelní miniatura složena z humorných skečů nejúspěšnějších inscenací divadla

A. Fehu: Filmový blok

  • nezveřejněné záběry ze zákulisí divadla a z příprav vybraných inscenací

M. Peřina, L. Mareček: Hudebně-divadelní blok

  • songy z úspěšných inscenací v nových aranžích dvorních skladatelů divadla Martina Peřiny (Bunny club) a Lukáše Marečka (Homebwoyrasta, Luke and the Skywolkers atd.), za pěveckým mikrofonem se představí herečky Divadla Tramtarie

Slavnostní křest Almanachu Divadla Tramtarie

  • ředitelka Petra Němečková a umělecký vedoucí souboru Vladislav Kracík pokřtí zbrusu nový almanach věnovaný deseti letům Divadla Tramtarie, který vznikl ve spolupráci s divadelní vědou Univerzity Palackého v Olomouci

DJs

  • Po zbytek večera budou v akci DJs, mezi nimi například Matouš Mef Hekela, původní skladatel Tramtarie, dnes člen mezinárodně proslulého divadelního tělesa Tantehorse
Fotogalerie: 
Autor: 
(red)