Nádherné Finsko. V Olomouci dnes začíná výstava fotografií ze země tisíce jezer

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 23.3.2016

Jezera, lesy, nekonečné zelené plochy, čistý vzduch, bílé noci... Finsko je krásná země, což si mohou teď Olomoučané ověřit na vlastní oči. Olomouc totiž už třicet let pojí partnerství s finským městem tampere a právě k příležitosti tohoto výročí dnes na nádvoří radnice začíná fotografická výstava.

S tímto druhým největším městem severské země pojí Olomouc a Olomoučany mnoho osobních vazeb a přátelství, bezpočet výměnných akcí a zcela konkrétní spolupráce v mnoha oblastech. Mezi oblasti, kde spolupráce funguje perfektně, patří školství a výměnné studentské pobyty. S univerzitou v Tampere spolupracuje Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, do výměn se brzy zapojí i Gymnázium Čajkovského, úzká spolupráce pojí už léta Střední polygrafickou školu Olomouc s obdobně zaměřenou školou Tampere Vocational College Tredu.

Právě studenti této školy vytvořili sérii fotografií na téma krásy finské přírody. Ty nejlepší fotografie si budou moci Olomoučané prohlédnout od zítřka do 6. dubna na nádvoří radnice. „Vzhledem k tomu, jak krásná finská příroda je i jak dobrou pověst má v Evropě finský design a cit pro výtvarné umění, bude výstava jistě úspěšná,“ řekl primátor Olomouce Antonín Staněk. Ověřit si to může každý zájemce, výstava je otevřena veřejnosti, vernisáž se odehraje v 17 hodin.

„Spolupráce s tímto moderním finským velkoměstem si velice vážíme, jejich zkušenosti jsou v mnoha ohledech pro Olomouc inspirativní, a pokud vím, tak i pro finskou stranu je přátelství s Olomoucí prestižní a významné,“ dodal primátor Staněk. Olomouc a Tampere se opakovaně inspirují nejen v oblasti školství, ale například ve věcech cyklistické či tramvajové dopravy, ekologie, sportu a také v kultuře. V roce 2014 se na výstavišti Flora odehrála velká výstava, přibližující historii finské národní tradice – sauny. Finské divadlo Teatteri Telakka začalo nedávno spolupracovat s olomouckým divadlem Na cucky. Do Olomouce teď přijeli i dva studenti, kteří už navštívili střední polygrafickou školu, zúčastní se grafické soutěže a čekají je dva týdny praxe ve dvou olomouckých grafických studiích.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

lipitor pill <a href="https://lipiws.top/">lipitor price</a> atorvastatin cost