Jom-Ha-Šoa. Olomouc dnes vzpomíná na dva a půl tisíce zabitých sousedů

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 5.5.2016

Dva a půl tisíce Olomoučanů zahynulo, lépe řečeno bylo zavražděno, během holocaustu za druhé světové války. Na ně a na miliony dalších obětí budou dnes vzpomínat účastníci Dne vzpomínání na oběti holocaustu.

Jména a stručné osudy židovských a romských obětí nacistické perzekuce zazní ve čtvrtek 5. května na jedenácti náměstích českých a moravských měst. Mezi nimi samozřejmě také na Horním náměstí v Olomouci. Již pojedenácté si připomeneme Den vzpomínání na oběti holocaustu v rámci akce s názvem Jom-Ha-Šoa.

Od 14 hodin, kdy vzpomínku na Horním náměstí zahájí primátor města Olomouce Antonín Staněk, se mohou občané zapojit do čtení jmen a stručných osudů židovských obětí. Společně s nimi akce připomene také židovské hrdiny, kteří vedli povstání v nacistickém ghettu ve Varšavě v roce 1943. Den vzpomínání na oběti holocaustu je od roku 1951 oficiální vzpomínkou na miliony Židů zavražděných během holocaustu, v Izraeli dokonce na dvě minuty znějí sirény a zastavuje se život.

Mottem pro letošní 11. ročník Jom-Ha-Šoa v České republice se stal citát Nicholase Wintona: „Je rozdíl mezi pasivním dobrem a aktivním dobrem. To druhé, dle mého názoru, znamená věnovat čas a energii tomu, aby člověk zmírnil bolest a utrpení. Vyžaduje to, aby člověk šel, vyhledat ty, již trpí a jsou v ohrožení; nikoliv pouze žít vzorně pasivním způsobem a nekonat zlo.“

Foto: MMOL/ Blanka Martinovská a Kehila Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)