Palmový olej jako příčina vymírání vzácných opic i útrap domorodců?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 17.5.2016

Víte, co všechno s sebou nese využívání palmového oleje? Není to jen ničení pralesů a tím i zabíjení bezpočtu druhů živočichů, včetně stále ohroženějších primátů jako jsou orangutani, hulmani běločelí či kahau. Kvůli ničení pralesů, na jejichž původní ploše pak vznikají monokulturní palmové háje, přicházejí o domovy a údajně i o životy původní obyvatelé daných oblastí. 

Chcete o všech okolnostech, které s touto komoditou, využívanou nejen v potravinářství, ale především v biopalivech, vědět více? Přijďte za týden, v úterý 24. května, do Divadla hudby. Přednášet zde bude Stanislav Lhota, přední český odborník na primáty a pracovník Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze, který se dlouhodobě věnuje situaci v Indonésii.

Jak úterní přednášku avizují pořadatelé? "Řada vzácných druhů čelí kvůli bezohlednému zakládání palmových monokultur bezprostřednímu riziku vyhynutí. Vypalováním deštných pralesů za účelem zakládání plantáží se do atmosféry údajně uvolňuje více skleníkových plynů, než vyprodukují celé Spojené státy. Palmový olej vyhnal z domovů desetitisíce lidí a tisíce lidí připravil život. Společnosti produkující palmový olej se nebojí zabírat nelegálně půdu místních obyvatel, vyhánět je a nezřídka i vraždit."   

Přednáška se koná v úterý 24. května v 18 hodin. Akci organizuje Český svaz ochránců přírody Arion spolu s Centrem ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)