Policista zachránil zraněného mladíka, který by bez pomoci dlouho nepřežil

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 31.5.2016

Velký dík si zaslouží policista Tomáš Polián, který svým osobním nasazením zachránil život mladému člověku. V neděli byl za to při tradičním Nadačním dni dětí a předání cen Nadace Bezpečná Olomouc veřejně oceněn. 

V kategorii za hrdinský čin obdržel cenu nprap. Tomáš Polián, který svým vysoce profesionálním přístupem, odhodláním a především rozhodností při výkonu služby s ohrožením vlastního zdraví přispěl k záchraně lidského života. Ocenění si převzal z rukou Ivana Langera a Richarda Jílka, zástupce vedoucího Územního odboru Olomouc.

Mladík riskoval nebezpečnější cestu

Oznámení o pohřešování mladého muže dostala policie 11. října v době kolem 19 hodin. Nezvěstný mladík odešel společně s přáteli trampovat do lesů nedaleko Olomouce. Přátelé s ním naposledy mluvili při rozchodu dne 10. října, tehdy jim řekl, že ke vzdálené železniční stanici dorazí jinou, značně obtížnější cestou než ostatní členové výpravy.

Pátrací akce po pohřešovaném se ujal policista 1. oddělení obecné kriminality Územního odboru Olomouc nprap. Bc. Tomáš Polián, člen skupiny pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách. V době zahájení přímé pátrací akce byl mladík pohřešován zhruba 29 hodin. Policista již od doby prvotního oznámení koordinoval síly a prostředky nutné pro pátrací akci a detailně připravoval její plán. Ostatní kolegy začleněné do pátrací akce po pohřešovaném seznámil pomocí mapových podkladů s nedostupným terénem a všechny zúčastněné informoval o náročném pátraní, při kterém byla nutnost vybavit se kvalitní osvětlovací technikou a především o velmi nepříznivých povětrnostních podmínkách. Pátrání v terénu zahájil nprap. Polián ještě téhož večera ve 22.00 hodin v místě, kde byl mladík naposledy spatřen.

Policisté společně pod vedením pátrače v obtížném terénu prošli lesem a podél skalních masivů, kde předpokládali odchodovou trasu mladíka až k železniční stanici. Pátrání však bylo bezvýsledné. I přes značné vyčerpání všech požádal Tomáš Polián ostatní policisty o pokračování pátrací akce a rozhodl o rozdělení do skupin. První skupina se vrátila zpět shodnou trasou a druhá skupina pod jeho vedením využila nedalekou turistickou stezku, která končila u skalního útvaru a dále pokračovala již neoznačenou lesní pěšinou podél řečiště.

Bez pomoci by nepřežil

Téměř na samém konci lesní pěšiny si nprap. Polián všiml nepatrných krevních skvrn, nacházejících se na spadaném, uschlém listí. Oddělil se od ostatních policistů a po několika málo metrech našel o půl jedné v noci dne 12. října pod skaliskem v těsné blízkosti řečiště bezvládné tělo pohřešovaného. Mladík ležel v poloze na boku, byl evidentně v šoku, silně podchlazený, nekomunikoval a hlavu měl silně zakrvácenou. 

Policista mu neprodleně poskytl první pomoc, radiostanicí cestou integrovaného operačního střediska PČR přivolal ZZS Olomouckého kraje a těžce zraněného muže v bezvědomí pomohl transportovat nepřístupným terénem až ke vzdálenému sanitnímu vozu. Mladík byl následně hospitalizován v olomoucké nemocnici. Díky vytrvalosti a intuici nprap. Poliána se pohřešovaný muž dnes těší dobrému zdraví. Lékař potvrdil, že by mladík další noc v nepřístupném terénu bez cizí pomoci nepřežil.


Komentáře

atorvastatin 80mg canada <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin 20mg generic</a> buy generic lipitor 20mg