Motorkáři z Luzernu byli Olomoucí nadšení. Přijeďte teď k nám, zvali kolegy i primátora

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 31.5.2016

Krásné město, příjemní lidé, všude spousta dětí, a výborná kuchyně. Tak hodnotili svou cestu do Olomouce členové motorkářského klubu Stonecourt z Luzernu, švýcarského partnerského města. Motorkáře v Olomouci přivítal primátor Antonín Staněk. Ten se po uvítání dokonce svezl na jednom ze strojů značky Harley Davidson. To, že by silnou motorku sám řídil, ale s díky odmítl. 

„Po všech noblesních a diplomaticky uhlazených návštěvách tady na radnici můžeme přijmout konečně i pořádné chlapy, muže jak má být. Pohled na skupinu motorkářů na strojích Harley Davidson opravdu budí respekt,“ uvedl primátor Antonín Staněk při přijetí motorkářů v zasedací místnosti na radnici a vysloužil si tak hlasitý souhlas a potlesk od chlapíků v kožených bundách. Se švýcarskými bikery se přivítali také členové Motoklubu Haná z nedaleké Liboše. „I takto se mohou naplňovat partnerské vztahy mezi městy, nejen v oblasti kultury a školství, což už mezi Olomoucí a Luzernem funguje, ale třeba i přátelskými kontakty mezi zájmovými spolky,“ doplnil primátor Staněk, který pak švýcarským hostům v krátkosti popsal historii radnice i centra města a upozornil je na nejvýznamnější památky.

„Chci vám vyřídit pozdrav od prezidenta Luzernu Stefana Rotha. Moc si vážíme přijetí ve vašem krásném městě i tady na radnici. Olomouc je velmi hezká, podobně jako náš Luzern je to velmi atraktivní město pro turisty. Musím říct, že kromě krásných památek nás nadchla i vaše skvělá kuchyně,“ uvedl Philipp Bühler, vedoucí neboli „Road Captain“ této výpravy klubu Stonecourt.

S Luzernem pojí Olomouc partnerské vztahy už od začátku 90. let, tehdy se o ně silně zasloužili především čeští emigranti, žijící v tomto půvabném historickém švýcarském městě. „Svěřím se s osobní vzpomínkou. V červenci roku 1997 postihla Olomouc ničivá povodeň. Mně se zrovna v té době narodil syn, takže mám na tu dobu opravdu intenzivní vzpomínky. Poničené Olomouci tehdy velmi výrazně pomohli občané Luzernu, kteří mezi sebou udělali sbírku a vybrali asi 12 milionů korun. Tyto peníze se pak u nás použily na opravu poškozených bytů. Chtěl bych tedy ještě jednou po skoro dvaceti letech poděkovat za tak konkrétní příklad přátelství,“ uvedl během setkání primátorův náměstek Pavel Urbášek. Spolupráce s Luzernem se týká například oblasti sociální péče. Ta je členům motorkářského klubu velmi blízká – člen klubu je vedoucím pečovatelského centra Steinhof a všichni členové toto centrum nejen finančně podporují.

Švýcaři pak pozvali jak zástupce města, tak své hanácké motorkářské protějšky na oplátku na návštěvu Luzernu. Návštěvu jim přislíbili hanáčtí motoráři i primátor. Ten ale dodal, že určitě nepřijede na motocyklu. "Přeci jen se bezpečněji cítím v kabině auta," připustil se smíchem.  

Z Olomouce v úterý skupina devíti motorkářů odjíždí na sever do Polska, kde navštíví Osvětim, Krakov a Vratislav, následně pak pojedou do Prahy, Drážďan, Postupimi a Hamburku. Cestou z Luzernu do Olomouce strávili jezdci dvacet hodin v sedlech.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)