Mont Blanc ukázal krutou tvář. Vozíčkář se na vrchol nedostal, věří ale v novou šanci

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 9.8.2016

Velký sen skončil tři sta metů pod vrcholem. Expedice, jejímž cílem bylo vynést vozíčkáře Michala Koutného z Olomouce na nejvyšší západoevropskou horu Mont Blanc, skončil jen kousek pod vysněným vrcholkem. Dobytí hory zabránila prudká změna počasí, konkréně vichřice, hustá mlha a sníh. "Náš cíl zdolat vrchol Mont Blancu nevyšel, ale v srdci mi zůstává spousta zážitků na celý život," říká po Olomoucký REJ Michal Koutný.

Expedice Bez vozíku na střeše Evropy stála na ochotě skupiny šerpů v čele se Zdeňkem Páchou, kteří s Michalem Koutným i několika dalšími vozíčkáři dlouhodobě spolupracují. Vozíčkář sedí ve speciální krosně, kterou nese na zádech zkušený nosič. Za sebou už mají například výstupy na Lysou Horu, Sněžku i náročnou tůru na slovenské Rysy. Sen o dobytí Mont Blancu chtěla skupina realizovat letos na přelomu července a srpna, předcházely tomu skoro dva roky příprav. Expedici pomohly uskutečnit také finanční dary od různých dárců, mezi nimi bylo i město Olomouc. 

"I když jsem měl předem nějaké představy a v dobytí hory jsem až do konce pořád malinko věřil, stejně mě pak překvapila velikost, krása i drsnost Alp v jednom," popisuje Michal Koutný. Výprava se téměř celou dobu odehrávala podle plánů, všechno vycházelo a přálo jim i počasí. Teprve nedaleko vrcholu horského obra se situace radikálně proměnila. Meteorologické ukazatele rozhodně nepřály dalšímu pobytu v tomto prostředí. Zhruba ve výšce 4500 metrů nad mořem (Mont Blanc je vysoký 4809 m n.m.) se tedy šerpové i Michal shodli, že další cesta by byla velkým rizikem. "Podmínky a počasí během pobytu i v den výstupu byly dlouho ideální, ale mávnutm proutku se vše změnilo a jako by sama hora řekla, že tentokrát nás nahoru nepustí a ukázala nám svou drsnou tvář," potvrzuje účastník výpravy nečekaně silný odpor počasí.

Podle šerpů by sice i v mizerném počasí bylo možné na vrchol dojít, horší by to pak ale bylo s cestou dolů. "Pocity a myšlenky se mi v tu chvíli hlavou honily všelijaké. Strach, zima i zklamání, že jsme skončili takový kousek od vrcholu," popisuje Michal Koutný, ale ihned dodává: "Ale současně jsem cítil i hrdost na kamarády, že mě dostali tam, kam bych se nikdy nepodíval. Tentokrát to nevyšlo, ale už teď nám hlavou běží nový sen o pokoření hory Mont Blanc."

Držíme jim palce! 

Fotogalerie: