Letecký den: Gripeny, akrobacie a unikátní letecký trenažér olomoucké výroby

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 26.8.2016

Letecký den v Olomouci je za dveřmi. Nebe plné historických i současných letadel, vojenská technika a další atrakce letos doplní ještě jeden unikát. Je jím originální historický letecký trenažér, jakých je už k vidění jen velmi málo. Tento byl navíc před více než půlstoletím vyroben v Olomouci. 

"Před nedávnem jsem dovezl do Olomouce unikátní letecký trenažér PCK-53, vyráběný v Olomouci v padesátých letech minulého století. V rámci Leteckého dne na letišti v Olomouci bude tento trenažér přístupný k prohlédnutí v naší klubovně u vjezdu na letiště," říká Jiří Prokeš z klubu Aviatik-cs. "Chystáte-li se tedy v sobotu 27. srpna na Letecký den v Olomouci, zavítejte i k nám prohlédnout si tuto raritu." Dodejme, že klubovnu Aviatik-cs najdete u vstupu do areálu neředínského letiště vedle hangáru.

Trenažér, který je teď na letišti k vidění, začali roku 1952 vyrábět v Leteckých opravnách v Olomouci. Tyto pilotní cvičné kabiny byly určeny pro výcvik pilotů armádních letadel C-106 (což byl původně německý letoun Bücker Bü 181 Bestmann) a C-105, tedy legendární zlínský Trenér. Jak dodává Jiří Prokeš, v současnosti je dochováno asi jen šest takových trenažérů. Klubovna s trenažérem bude přístupná od 10 hodiny dopolední.

Program Leteckého dne začímná v deset hodin. Dopoledne jsou na programu různé aktivity, prohlídky vojenské a letecké techniky a další. V jednu hodinu po poledni pak začne vlastní letecký program. Díky dobré spolupráci s Armádou ČR se na letišti objeví také zástupci moderní vojenské techniky, například lehké vojenské vozidlo Iveco LMV či armádní Land Rover Defender 130 Kajman. Efektním prvkem bude nepochybně průlet hotovostní dvojice bojových letounů JAS-39 Gripen, které na nebe nad Olomoucí dorazí ze základny vojenského taktického letectva v Čáslavi. Program potrvá až do půl páté. Vstup je zdarma.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

buy lipitor 20mg generic <a href="https://lipiws.top/">lipitor 10mg pills</a> lipitor 80mg price