Letecký den na letišti pobavil tisíce lidí, k vidění byly desítky letounů včetně rarit

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 28.8.2016

Ze země k nebi, to bylo heslo sobotního leteckého dne na letišti v Neředíně. Památné letiště, odkud roku 1910 startovalo vůbec první letadlo na Moravě, včera ožilo díky tisícům návštěvníků, zvědavých na další ročník tradičního leteckého dne. Na desítky letadel, na zkušené parašutisty, nablýskané autoveterány i pravou vojenskou techniku se přišlo podívat několik tisíc lidí. 

Diváci se dočkali všeho, co k leteckému dni v Olomouci obvykle patří. K vidění bylo mnoho sportovních a akrobatických letadel, brigadýr vynášel k nebi nad letištěm v pravidelných intervalech skupinky parašutistů, své umění předváděl šampion v letecké akrobacii Petr Biskup a řada dalších zkušených letců. Publikum sledovalo skupinovou akrobacii cvičných Zlínů, mohlo si představit natáčení slavných filmových bitevních scén, v nichž Zlíny hrály legendární německé Messeschmidty stodevítky a aerotaxi L200 Morava představoval těžký německý bitevník, své schopnosti nad letištěm předváděl maličký Piper Super Cub, který zažil opakované ostré nasazení například v rámci bitvy v Ardenách a také spolu se švýcarským pilotem Hermannem Geigerem stál u počátků letecké záchranné služby v Alpách. Všechny lety i připravené sestavy provázel zasvěcený komentář, takže kdo chtěl, měl všechny potřebné informace. Přesně o půl čtvrté dvakrát nad Neředínem přeletěla i dvojice vojenských Gripenů. 

Členové klubu Aviatik-cs představili návštěvníkům leteckého dne i jednu raritu - letecký trenažér z roku 1952, který tehdy vyvinuli technici z Leteckých opraváren v Olomouci. Tento unikátní trenažér, jehož se dodnes zachovalo jen několik málo kusů, by mohl být základem malé stálé expozice olomouckého letiště. 

Výtečně se bavily se i děti, komu nestačil některý z mnoha kolotočů, mohl se svézt na segwayi, vyzkoušet, jak se míří samopalem a nebo si pořádně zaskákat na špičkové bungee trampolíně. Na té si děti vyzkoušeli, že vzhůru k nebi to jde i jinak než letadlem...  

A lze něco letošnímu Leteckému dni Olomouc vytknout? Možná v jeho zábavní části až příliš lunaparkovou atmosféru, a pak i poněkud dotěrnou politickou agitaci. Pokud někdo považuje koblihy za typickou letištní stravu a věří, že díky tomu bude líp, byl asi spokojen, ostatní fandové letectví by se ale bez vlezlých politických agitátorů alespoň při leteckém dni obešli.

Jinak to ale bylo super, těšíme se na příští ročník! 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)