A je to tady! První školní den pro více než dva tisíce olomouckých dětí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 1.9.2016

Olomoucké školy se opět vrátily do běžného provozu, školákům skončily dva měsíce prázdnin. Do prvních tříd letos ve školách zřizovaných městem nastoupilo 1139 prvňáčků, do mateřinek přišlo vůbec poprvé celkem 1071 dětí. V Olomouci jsou navíc i další základní školy, které nezřizuje město, takže celkový počet nových školáků je ještě vyšší. 

Tradičního slavnostního přivítání primátorem města se letos dočkali prvňáci ze Základní školy Heyrovského. Se svými 854 žáky je ZŠ Heyrovského vůbec největší školou v Olomouci. „Prvňáčkům přeji, aby jim všechny představy, s nimiž dnes vstoupili do školy, vydržely až do 9. třídy. Učitelům a všem dalším pedagogickým pracovníkům přeji, aby se jim školní rok povedl a měli dostatek sil na zvládnutí všech deseti školních měsíců,“ popřál v úvodu primátor Antonín Staněk. Malým školáčkům, kterých letos do školy nastoupilo celkem 92, primátor předal drobné dárky a o jejich radost a úsměvy v první školní den se postaral klaun v atriu školy. "Dnes to tady vypadá moc hezky, i paní učitelka se mi líbí. Ten klaun by s náma ve škole mohl zůstat napořád, to by bylo asi nejlepší" zhodnotil svůj první školní den nový školák Honza. 

Město se stará o pětadvacet škol, jsou tu ale i další

Město Olomouc zřizuje celkem 25 základních (aktuálně zde učí 542 učitelů) a 49 mateřských škol (kde se dětem věnuje 281 učitelů). I během letošních prázdnin se ve školních budovách mnoho změnilo a celkem 4 základní školy mají za s sebou velké opravy a investice. „Vůbec největší investiční akci jsme během léta realizovali v Základní a mateřské škole Dvorského na Svatém Kopečku. Šlo o poměrně náročnou opravu kanalizační přípojky za více než 2 miliony korun,“ vysvětlil náměstek primátora Filip Žáček odpovědný za oblast investic.

Za téměř 1 milion korun z rozpočtu města se proměňovala během prázdnin také fasáda ZŠ a MŠ Svatoplukova v Řepčíně a pokročilo také restaurování sálu ve Fakultní základní a mateřské škole Komenium. I po dobu letních měsíců zde probíhaly práce na obnově freskové výzdoby unikátního sálu, kterému restaurátoři navracejí krásu od letošního jara. „Celkové náklady na první etapu restaurování sálu jsou bezmála 1,6 milionu korun. Zahrnují opravu rozměrného stropu a původního osmiramenného lustru,“ popsal náměstek primátora pro školství Pavel Urbášek. Další velkou investicí v režii města, kterou ocení děti z mateřinky,  je pak první část revitalizace zahrady Mateřské školy Mozartova 22. „Zde stavební ruch se začátkem školního roku neutichl, protože práce jsou naplánovány až do letošního října. Celkové náklady přijdou na 1,4 milionu korun,“ upřesnil náměstek Urbášek.

Prázdninami však plány města nekončí, aktuálně připravuje další dvě velké investice. „Jde o přístavbu učeben a jídelny ve Fakultní základní škole Hálkova a rekonstrukci posledních neopravených prostor bývalé chirurgie v Řepčíně,“ upřesnil primátor Antonín Staněk.  „Mateřská škola zde bude rozšířena o další dvě oddělení a rekonstruován bude suterén budovy, který bude sloužit škole i příslušné komisi městské části,“ doplnil náměstek Žáček.

V režii škol probíhaly během prázdnin také běžné větší či menší opravy, tzn. malování, opravy dveří, podlah, sociálních zařízení nebo opravy pískovišť. „Na tyto opravy měly školy ve svých provozních rozpočtech poskytovaných námi jako zřizovatelem téměř 20 milionů korun,“ uzavřel náměstek pro školství Urbášek.

V pondělí 5. září se do rodiny olomouckých základních škol přidá ještě soukromá ScioŠkola na Horním náměstí. Kromě ní jsou v Olomouci další soukromé školy, jako je například Waldorfská, Britská či Základní škola svaté Voršily.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)