Dvě skvělé dámy zaslouženě získaly cenu primátora města Olomouce

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 12.9.2016

Lehce ve stínu velkolepého představení baletních mistrů Otto a Jiřího Bubeníčkových zůstalo letošní předání Cen primátora města Olomouce. A to je škoda, protože ceny si odnesly dámy, které si je za svou práci stoprocentně zaslouží. Znovu se tak ukazuje, že Olomouc má opravdu dostatek silných osobností. 

Předání letošních Cen primátora města Olomouce se odehrálo ve čtvrtek večer v zaplněném Pavilonu A Výstaviště Flora před světovou premiérou tanečního představení Orfeus. Ceny primátora se letos předávaly podruhé, stejně jako loni u příležitosti zahájení Dnů evropského dědictví. Primátor města Antonín Staněk opět udělil ceny ve dvou kategoriích – za přínos pro rozvoj občanské společnosti a demokracie ve městě Olomouci a za přínos v oblasti hospodářského rozvoje. Obě dámy primátor nejprve přijal na radnici, podepsaly se i do městské pamětní knihy.  

V prvně jmenované kategorii si ocenění odnesla Eva Graham Romanová, krasobruslařka, která společně se svým bratrem Pavlem Romanem tvořila úspěšný taneční pár, který Olomouc velmi výrazně proslavil doma i v zahraničí. O hospodářský rozvoj se podle primátora zasloužila druhá oceněná žena, Drahomíra Pisková. Její prosperující rodinná firma Draps, která se zabývá tvorbou sportovního oblečení, stále udržuje výrobu v Olomouci a úspěšně konkuruje levným oděvům z Asie.

„Vážím si toho, že jsou s Olomoucí spjaty tak úspěšné ženy, kterým se podařilo překročit hranice města i České republiky a společně se svým zájmem šířit i dobré jméno našeho krásného města. Oběma dámám upřímně děkuji a gratuluji,“ řekl primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Medailonky oceněných dam

Eva Graham Romanová (nar. 27. 1. 1946 v Olomouci)

Československá krasobruslařka, společně s bratrem Pavlem Romanem čtyřnásobná mistryně světa v tancích na ledě (v letech 1962, 1963, 1964, 1965) dvojnásobná mistryně Evropy (v letech 1964 a 1965). V roce 1965 se společně stali i mistry světa mezi profesionálními krasobruslaři. Oblíbenému páru se v 60. letech 20. století říkalo „naše děti“. Konec závodní kariéry oznámili na samém vrcholu. Ve čtvrtém ročníku ankety o nejlepšího sportovce Československa zvítězila paní Eva Romanová – opět společně s bratrem – a stali se tak nejlepšími sportovci Československa pro rok 1962. Z mnoha nabídek ledních revuí si sourozenci Romanovi vybrali slavnou Holiday on Ice. V letech 1965 až 1971 tak Eva Romanová, opět společně s bratrem, působila právě v této světově proslulé revuí. Oba počítali s tím, že se do Československa vrátí, ale život jim přichystal jiný osud. V roce 2002 Zastupitelstvo města Olomouce udělilo Evě Graham Romanové Cenu města Olomouce v oblasti sport. V roce 2002 byla i čestným hostem 8. ročníku Memoriálu Pavla Romana. Bylo to po 35 letech, co se vrátila do svého rodiště. Memoriál Pavla Romana je naprosto unikátní závod, který je věnován pouze tancům na ledě. Ve světě nemá obdoby, protože jiné závody obsahují všechny krasobruslařské kategorie. Další návštěvu Olomouce uskutečnila paní Eva Graham Romanová po dalších 13 letech, v roce 2015 a opět to bylo spojeno s její účastí na memoriálu nesoucím jméno jejího bratra, tentokrát šlo již o 21. ročník. Svou pravidelnou podporou mezinárodního krasobruslařského závodu – Memoriálu Pavla Romana, přispívá paní Eva Graham Romanová významnou měrou k popularizaci tohoto v minulosti pro nás tak úspěšného sportu. Svým trvalým zájmem o rodné město Olomouc je jeho výraznou tváří a reprezentantkou i v současnosti.

 

Drahomíra Pisková – jednatelka a výrobní ředitelka společnosti DRAPS, s.r.o. (nar. 28. 9. 1957)

Firma DRAPS, s.r.o. patří mezi přední české výrobce oblečení pro sport a volný čas. Jde o ryze českou rodinnou firmu působící na českém trhu od konce roku 1998. Navzdory převládajícímu trendu přesouvání oděvní tvorby do asijských zemí jsou výrobky značky DRAPS nadále vyráběny v České republice, konkrétně v Olomouci. Sortiment firmy zahrnuje ucelenou kolekci oblečení a doplňků pro nejrůznější sporty, zejména aerobik, fitness či běh, ale i oblečení pro cyklistiku turistiku, tenis, squash, lyžování a další. Vedle sportovní kolekce produkuje také elegantní a pohodlné oblečení pro volný čas. Firma provozuje síť vlastních značkových prodejen v obchodních centrech po celé České republice. Výrobky jsou dále prodávány u více než 200 smluvních partnerů na území celé České republiky i na Slovensku. Firma sponzoruje českou elitu v akrobatickém rock´n´rollu, podporuje několik týmů aerobiku i squashe. Vybudovat v tvrdé konkurenci oděvní značku pro fitness a volný čas se podařilo podnikatelce Drahomíře Piskové. S pomocí celé rodiny – dvou synů a manžela se nevzdala a dnes zaměstnává osmdesát lidí a její olomoucká firma se prosadila i na Slovensku a v Německu.

Foto: MMOL/ Jan Andreáš a Blanka Martinovská

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)