Děti dárců krve slavily na transfuzní stanici. Rekordman má už skoro 400 odběrů

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 9.12.2018

Stovka dětí prožila velmi příjemné sobotní dopoledne v prostorách Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Nebyly tam totiž kvůli zdravotním potížím, ale díky svým rodičům, kteří jsou pravidelnými dárci krve. „Chtěli jsme dárcům poděkovat za jejich ochotu, proto jsme je spolu s jejich dětmi pozvali k nám na malou adventní oslavu,“ vysvětlila Dana Galuszková, primářka transfuzního oddělení. Podpořit dárce a inspirovat jejich děti přišel také olomoucký primátor Mirek Žbánek.

„Vážím si toho, že je v Olomouci tolik lidí, ochotných podělit se o svou krev. Děkuji vám za to a věřím, že díky vám a dalším dobrovolníkům nikdy nebude olomouckým lékařům krev chybět,“ řekl primátor Žbánek, který sám nedávno po dlouhé pauze navázal na své dřívější dárcovství a krev opět daroval. Následovaly komentované prohlídky laboratoří a dalších pracovišť transfuzního oddělení a také zábava pro děti, protože právě a především jim bylo dopoledne určeno. Jednou z aktivit bylo kreslení, které primátor Žbánek vylepšil malou soutěží. Nejlepším kreslířům všech věkových kategorií pak věnoval drobné dárky a ti mu za to přenechali své výtvory.

Primátor Olomouce během setkání opakovaně zdůraznil, že bude dobrovolné dárcovství systematicky podporovat. Magistrát města Olomouce je ostatně mezi olomouckými zaměstnavateli na čele v podpoře dobrovolného dárcovství. Prvodárcům ze svých řad vyplácí zřejmě nejvyšší motivační odměny. „Mezi pracovníky magistrátu je opravdu hodně dárců, rekordmanem je ovšem pan Ondřej Chotěnovský, který má už téměř čtyři sta odběrů a který nám pomáhá i s náborem nových dárců,“ potvrdila referentka náboru dárců Lucie Vybíralová. „Za sebe mohu říct, že to je krásný pocit, když člověk může darovat to nejcennější, co má, tedy krev,“ reagoval na slova chvály Ondřej Chotěnovský, který na olomouckém magistrátu pracuje na odboru informatiky, a skromně dodal, že těch odběrů nebyly čtyři stovky, ale zatím „jen“ tři sta osmdesát. Dodejme jen, že zlatá medaile Prof. MUDr. Jana Janského se uděluje už za čtyřicet odběrů, a úplně nejvyšší ocenění, tedy Plaketa Českého červeného kříže Dar krve - dar života, se uděluje dárcům za 250 odběrů. Je tedy zřejmé, že pan Chotěnovský je skutečně velmi obětavým a pravidelným dárcem. Úplně nejlepší český dárce krve pan Zdeněk Duběnka má za sebou 600 odběrů. 

Foto: MMOL/ Michal Folta

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)