V dómské kryptě připomněli srdce arcibiskupa a habsburského prince Rudolfa Jana

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 7.1.2019

Dvě století uplynou letos od jmenování Rudolfa Jana olomouckým arcibiskupem. Císařský princ k Olomouci velmi přilnul a jeho působení přineslo městu velký rozkvět. Rudolf Jan byl talentovaným skladatelem a mecenášem, spolupracoval s Ludwigem van Beethovenem, podporoval dobročinné sociální instituce, položil základ olomouckým parkům a přispěl k obnovení univerzity. V neděli si tohoto výjimečného muže Olomoučané připomněli na první z řady připravených akcí.

V katedrále svatého Václava se na svátek Tří králů odehrála první vzpomínka na Rudolfa Jana. Po skončení mše svaté se slavnostní průvod odebral do katedrální krypty, jejíž západní stěnu zdobí busta arcibiskupa Rudolfa Jana. Právě zde, pod pamětní deskou s latinským nápisem, je totiž uloženo jeho srdce. „Má-li být srdce opravdu šťastné, potřebuje k tomu blízkost srdcí jiných,“ řekl primátor Žbánek před tímto neobvyklým památným místem. „My jsme se zde dnes nesešli jen kvůli tomu, abychom si připomněli osobnost společenskou, politickou a duchovní, ale abychom srdce arcibiskupa Rudolfa Jana, které je dnes obklopeno kamenem a mramorem, obklopili tisícovkami srdcí Olomoučanů.“

Právě s touto myšlenkou se odehrají i další vzpomínkové akce na osobnost Rudolfa Jana. Jejich rozpis bude uveřejněn ve druhé polovině ledna.

Foto: MMOL

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)