Zaira odešla. Nejstarší žirafa ze slavného olomouckého stáda uhynula

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 8.2.2019

Narodila se 14. května 2000, odchovala čtyři mláďata, svým věkem byla nejstarší žirafou olomouckého stáda, respektovanou a dobře spolupracující. „Ve čtvrtek jsme se se Zairou však museli rozloučit. Její dlouhodobé pohybové potíže přešly v chronické, a ač jí byla podávána kloubní výživa, její stav se zhoršoval, až došlo ke zhoršení akutnímu,“ uvedla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. S ohledem na vysoké stáří, bolesti, nemožnost kvalitního pohybu a nakonec pohybu vůbec, se rozhodli v zoologické zahradě neprodlužovat její umírání. „K úhynu Zairy došlo dnes s pomocí veterináře,“ komentovala ve čtvrtek 7. února smutnou, leč nevyhnutelnou situaci zooložka Libuše Veselá.

Zoo Olomouc je chovem žiraf věhlasná. Chovají se zde od roku 1976, kdy přišel první chovný pár samec Tom a samice Lindy–Lou. Skutečné zakladatelky chovu byly samice Lena a Zuzana. Zoologická zahrada Olomouc se zapsala do historie chovu žiraf jedinečnou událostí. V roce 1999 Veronika porodila dvojčata. Tato dvojčata přežila, což se podařilo pouze 4 krát na světě. Veronika byla obdivuhodnou a příkladnou maminkou, na svět přivedla celkem 10 mláďat a svým věkem 24 let patřila k nejstarším žirafám v České republice. V současné době tvoří stádo žiraf Rothschildových 10 samic a 2 samci. Prozatím se podařilo úspěšně odchovat celkem 60 mláďat.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)