Zabijačka, tanec s medvědem a ledové sochy. Masopust pobaví Olomouc

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 11.2.2019

Rozvernou podobu bude mít olomoucký masopust v sobotu 16. února. Jak taky jinak, pokud se má držet tradice. Na Horním náměstí začne v devět hodin ráno. Pokud přijdete v masce, užijete si i masopustní průvod.

První návštěvníky přivítá řezník a soubor Haná z Velké Bystřice. „Bourání prasete bude trvat asi do jedenácti hodin, kdy začne pochůzka po náměstí. Průvod obejde několik restaurací, kde chasu přivítají hospodáři s hospodyněmi čtvrtkou nebo koblihami,“ naznačil program masopustu Jan Žůrek za folklorní soubor Rovina.

„Rozhodli jsme se letos ve vlastní režii připomenout masopustní tradici, která do tohoto období spadá. Věříme, že se tato nová akce bude líbit a oživí se tak centrum města v předjarním období. K masopustu patří zábava humor a takto je také koncipován celý program,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Tanci hospodyně s medvědem bude ovšem předcházet zásadní událost a to předání masopustního práva městskou radou. „Radní slavnostně vyhlásí, že právo k masopustnímu veselí nyní patří celé veselé chase s maškarami a chasa po zásluze ‚vyplatí‘ zástupce města a to buď vařechou, šavlí naplocho, nebo se z výplaty radní patřičně vykoupí,“ popsal Žůrek. Kdo bude medvědem, zatím není známo. „Někdo ze souboru, ten kdo bude mít vhodnou postavu a nejlépe mu padne kožich,“ řekl Žůrek. Maškarní průvod by měl v poledne dorazit k orloji, kde se očekává pořízení společné fotografie.

Program na Horním náměstí obohatí i ledové sochy Martina Maršálka. Největší z nich bude smrtka složená z pěti metrových kvádrů vážících 125 kilogramů. "Kvádry vznikají asi čtyři dny ve speciálních mrazících vanách. Aby byly křišťálové, prochází  voda napřed osmózou - speciálním filtrem," objasnil Marek Košmider ze společnosti Iceart.

K dobré atmosféře bude v sobotu hrát cimbálová muzika Strážničan, soubor Cholinka, dechovka Moravská Veselka, či mužský sbor Rovina. Vystoupení Cirkusu Levitare je v plánu před 14. hodinou. V prodeji budou kromě zabijačkových specialit i polévky a teplé nápoje, připravena je ochutnávka vína i palačinky.

Olomoucké masopustní veselí / Horní náměstí, Olomouc / 16. 2. 2019

dramaturgie a časový harmonogram

9:00 zahájení akce moderátorem

9:05 Folklorní soubor Haná z Velké Bystřice folklorně-taneční pásmo Zabijačka

9:20 řezník začíná s ukázkou tradiční zabijačky – bourání prasete a další práce
jednotlivé úkony komentuje krojovaný moderátor; při komentovaných ukázkách zvukař do podkresu pouští lidovou hudbu z nahrávky, v mezičase asi 2-3 krátké vstupy cimbálové muziky Záletníci

9:30 Cimbálová muzika Záletníci (15 minut)

10:30 předání masopustního práva
náměstci primátora města přivítají návštěvníky a slavnostně vyhlásí, že právo k masopustnímu veselí nyní patří celé veselé chase s maškarami

chasa „vyplatí“ zástupce města účastníci veselice „využijí“ právě nabyté právo a vedení města za jejich „hříchy“ přede všemi vyplatí, příp. donutí k tanci s medvědem, nechají si nalít štvrťko atd.

10:45 Cimbálová muzika Záletníci (10 minut)

11:00 maškarní průvod vychází od podia na obchůzku po náměstí ve spolupráci s restauracemi z Horního náměstí... (Moravská restaurace, Potrefená husa, Opera, Mořic) – vždy dospělý pár „hospodář a hospodyně“ uvítá chasu koblihami a slivovicí, zatančí si s medvědem, na odchod hospodář chase na masopustní šavli napíchne kus špeku nebo slaniny, z obchůzky běží živý audio a video přenos přímo na velkoplošnou obrazovku na podiu, pokud se bude v době obchůzky něco zajímavého dít u řezníka, moderátor na to diváky upozorní

12:00 maškarní průvod dochází před orloj na „společné foto“

12:10 folklorně-taneční pásmo Maškare dó (Haná Velká Bystřice)

Masopustní veselí – vyhrávání k dobrému jídlu a pití

12:30 Cimbálová muzika Strážničan
13:00 FS Cholinka z Choliny
13:15 Cimbálová muzika Strážničan
13:45 Cirkus Levitare
14:30 Dechová hudba Moravská Veselka
15:10 Hanácký mužský sbor Rovina
15:30 Dechová hudba Moravská Veselka

V prodeji zabijačkové speciality, ochutnávka vína, polévky a teplé nápoje, koblihy, palačinky a sladké speciality

Foto: MMOL

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)