Unikátní kaktusy od A. V. Friče, vzácné palmy a dvoukilové citrusy. Skleníky jsou pokladem

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 3.3.2019

Máte už dost zimy a chybí vám teplo i rozkvetlé květiny? V takovém případě se nabízí vycházka do sbírkových skleníků na Výstavišti Flora Olomouce ve Smetanových sadech. Po zimním odpočinku se sbírkové skleníky v Olomouci opět probouzí do života.

Návštěvníci se mohou těšit na květenu sbírkových skleníků, které patří svým rozsahem a bohatostí k největším u nás. Výstaviště Flora Olomouc pečuje o sbírkové skleníky ve Smetanových sadech, které mají v rámci olomouckých parků dlouholetou tradici. Každou roční dobu zde raší, kvetou a přinášejí plody stovky exotických druhů rostlin, které spolu s exempláři ptačí říše a vodními živočichy vyvolávají příjemnou představu dalekých tropů.

Nejstarší kaktusy přivezl do Olomouce slavný cestovatel A. V. Frič

„Nejstarší palmový skleník návštěvníky ohromuje exotickými rostlinami impozantních velikostí. Zvířecí obyvatelé jako je kajman brýlový, leguán zelený či papoušek amazonský jsou populární především u nejmenších pozorovatelů. Navazující kaktusový skleník přináší nevšední sbírku kaktusů a sukulentů. Některé exponáty jsou starší 80 let a traduje se, že pochází ze sbírky proslulého českého kaktusáře a cestovatele Alberta Vojtěcha Friče," láká k návštěvě vedoucí oddělení sbírkových skleníků Pavel Souček. "Tropický skleník je charakteristický svou vůní kvetoucích lián a orchidejí, také zde můžete v jezírku pozorovat bílého sumce úctyhodných rozměrů. V subtropickém skleníku pak návštěvníci najdou kolekci plodících citrusů a rostlin, které mohou znát z dovolených u Středozemního moře.“

Alberto Vojtěch Frič (1882 - 1944) byl slavným cestovatelem a objevitelem desítek druhů středo a jihoamerických kaktusů. Prokazatelně spolupracoval s kaktusáři z Olomouce, po řídícím učiteli Františku Martínkovi z Olomouce dokonce pojmenoval jeden z kaktusů rodu chamaecereus. 

Skleníky patří k největším a nejbohatším v ČR

Největším a nejstarším ze sbírkových skleníků je palmový skleník, vybudovaný v letech 1927 – 1930. Tehdy nový sleník nahradil oranžerii, která byla do olomouckého městského parku přenesena ze zámku ve Velké Bystřici v roce 1886. Palmový skleník je 72,5 metru dlouhý, 20 metrů široký a 9 vysoký, zabírá plochu 1500 metrů čtverečních a patří mezi největší v České republice jak svými rozměry, tak rozsahem sbírek.

V jeho expozici mohou návštěvníky zaujmout desítky rostlinných druhů. Mnohé letité exempláře exotických rostlin dosahují vskutku impozantní velikosti. V přední části skleníku to jsou především majestátní palmy datlovník kanárský a drsnoplod fortunův, dále fíkovník pryžodárný spolu s blahočety. Střední části skleníku vévodí svými obřími listy banánovníku podobná strelície natalská a dále palmy s vějířovitě uspořádanými listy – washingtonie statná či latánie modrá. V zadní části najdeme mohutné sukulentní rostliny s nápadně zbytnělými bázemi stonků. Jedná se o sloní nohy. Jiné rostliny zaujmou bizarními květy. Mezi takové patří bezesporu strelície  královské. Další rostliny ohromí množstvím nebo barvou svých květů. Téměř po celý rok kvetou ve skleníku v několika barevných varietách ibišky čínské a liány bouganvilee lysé. Přítomnou flóru doplňují exotická zvířata jako kajman brýlový, sladkovodní ryby, leguán zelený, želvy, hadi, pavouci a ptáci. I v dalších menších sklenících najdeme unikáty, například kulovité kaktusy, které patří mezi nejvtěší exempláře v Evropě, nebo stále plodící citrusy. Mezi běžně známými mandarinkami, citrony a pomeranči se zde střídají i méně známé plody cedráty, jejichž velké až dvoukilogramové plody se využívají v parfumerii.

Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech jsou od března otevřené denně mimo pondělí od 9.30 do 16 hodin. Od dubna se provozní doba rozšíří až do 18 hodin. Vstupné je 60 Kč pro plnoplátce, 30 korun je zlevněné vstupné a děti do 6 let sem mohou zdarma. 

Fotogalerie: 

Komentáře

brand atorvastatin 80mg <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 40mg online</a> lipitor usa