Šest průvodců a šílenec na vozíku. Poutníky čeká tři a půl tisíce kilometrů dlouhá cesta

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 22.3.2019

AKTUALIZOVÁNO Dvě stě dnů na cestě, dlouhé 3500 kilometrů. Takový je plán skupiny odvážných dobrodruhů, kteří se společně s Milanem Langerem vydali na pěší pouť z Olomouce do Santiaga de Compostela. Proč dobrodruzi a proč odvážlivci, když se na takovou pouť vydávají i tisíce dalších poutníků? Protože Milan Langer je upoután na invalidní vozík a je zcela odkázán na pomoc druhých.

„Máme před sebou velmi dlouhou cestu a nikdo z nás neví, co přesně nás čeká. Snažili jsme se být na cestu připraveni, ale nepochybně nás potká i množství problémů a průšvihů, což bývá pak při vzpomínání vůbec to nejlepší a nejzábavnější,“ uvedl Milan Langer na Horním náměstí, kde ve čtvrtek dopoledne jeho pouť začala. „Důležité je, že naše cesta má být skutečnou poutí k sobě, těším se na ni a přijmu všechno, co nám přinese,“ dodal poutník na vozíčku. Jak doplnila jedna z jeho průvodkyň Hanka, v týmu jsou křesťané i lidé nevěřící, a právě pouť má všem pomoct k tomu, aby našli v sobě něco zásadního a pevného. "I nevěřící z naší skupiny se těší na poutní kostely, protože to jsou místa plná energie," dodala Hanka.  

Skupinu sedmi poutníků na Horní náměstí přišlo vyprovodit množství jejich přátel a podporovatelů včetně primátora Mirka Žbánka a hejtmana Ladislava Oklešťka. „Přeji vám šťastnou cestu a budu vám držet palce, abyste těch průšvihů zažili co nejméně, i když sám říkáte, že se na ně později nejlépe vzpomíná,“ popřál poutníkům primátor Žbánek. Milanu Langerovi pak předal poselství pro starosty měst, kterými bude olomoucká poutnická pata procházet. „Pan hejtman zmínil, že se olomoucký kraj vylidňuje. Já si dovolím vaším prostřednictvím poslat starostům a obyvatelům západoevropských měst pozdrav a pozvánku, a budu věřit, že je inspiruje k návštěvě našeho města a celého kraje,“ dodal primátor. V pozdravu starostům připomněl dávnou tradici poutních cest v Evropě i přináležitost Olomouce do těchto dálkových tras, díky kterým se šířila Evropou společná kultura a vzájemné poznání. „Také v našem městě, jeho architektuře a uměleckých památkách se prolínají kulturní vlivy ze západoevropských a jihoevropských metropolí. Dnešní Olomouc je za všechny tyto vlivy vděčná a je pyšná na krásu, kterou může dávné dary hostů oplácet dnešním návštěvníkům,“ uvedl Mirek Žbánek.

Po zaznění speciální poutnické hymny Poutí k sobě a malé sehrané scénce s uniformovanými četníky se už parta poutníků vydala na cestu. Jejich prvním cílem byla Náměšť na Hané, kde spali první noc. Pak je čeká dalších asi 3,5 tisíce kilometrů…

Většinou půjdou po turistických trasách a cyklostezkách. V sobotu ráno se poutníci opět ozvali, mají za sebou noc na faře v Jednově. "Pod svá všeobjímající křídla nás po náročné štrece přijal v Jednově farář Ondřej Horáček. Děkujeme mu tímto za milé slovo, teplý čaj a střechu nad hlavou," píší poutníci. Přejeme hodně sil do dalších kilometrů! 

Foto: MMOL/ Blanka Martinovská, FB stránka Poutí k sobě a Josef Kaštil

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)