Rumunský dýňový koláč, řecká káva a víno, speciality z Transylvánie - lahodné lákadlo

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 26.10.2019

Dobrou zprávou pro gurmety, kteří rádi ochutnávají nám neznámou gastronomii, je otevření prodejny a bistra Bacania v Denisově ulici. Obchod s rumunskými a také řeckými delikatesami je něco, co v Olomouci zatím chybělo - z národních kuchyní dosud byla prodejnami v centru Olomouce hojně zastoupena jen Itálie. Sem tam jsou ještě k mání potraviny ukrajinské, ruské nebo indické. O tom, na čem si pochutnávají horalé v Transylvánii, toho tady ale vážně moc nevíme. 

Výhody má tahle nová prodejna přinejmenším dvě - jednak si zde rovnou můžete dát i něco k zakousnutí, a za druhé ji provozují lidé, kteří mají k oběma zemím opravdu srdečný a osobní vztah. Je to poznat už při pohledu zvenčí, a co teprve když vejdete dovnitř. Převažují samozřejmě potraviny balené, jako jsou nejrůznější džemy, marmelády, různé dfruhy medu, na něž je mimochodem rumunská kuchyně velmi bohatá, zeleninové krémy nebo konzervy s masem či národními polévkami. Spousta je tu i typických mléčných výrobků, ať už z Rumunska nebo Řecka. Kromě toho tady ale jsou vystavené i velmi lákavé dezerty, které podle tradičních recpetur pečí už rovnou v Olomouci. 

Ráno si zde tudíž můžete dát šálek pravé řecké kávy, případně běžné kafe z kávovaru, a k tomu třeba rumunský dýňový koláč Placinta cu dovleac, tučný zákusek baklava nebo i něco slaného a pikantního k zakousnutí. V poledne vám připraví třeba řecký salát s pravým řeckým sýrem. Hladoví odsud neodejdete ani večer, tehdy vám něco nabídnou. Po celý den se tu prostě dá něco malého zakousnout, přičemž je to vždy vyrobeno z rumunských nebo řeckých ingrediencí.    

Prodejnu, která je zaměřena výhradně na potraviny ze dvou výše zmíněných zemí, přičemž dominují speciality ze země hraběte Drákuly, otevřela Pavlína Giochalasová Švastalová, která má k Rumunsku a Řecku velmi vřelý vztah. Provozuje ostatně i cestovní agenturu, zaměřenou právě na Rumunsko, a tak se otevření prodejny s těmito specialitami jevilo jako další logické rozšíření její oblíbené práce.

A nakonec ještě jedna fajn skutečnost - prodejna sousedí s dalším novým gastro zařízením, kterým je Polévkárna. Ta nahradila Tvarůžkovou cukrárnu, před zhruba rokem zavřenou. Na této rušné křižovatce ulic Denisova, Ostružnická, Ztracená a Pekařská tak i nadále zůstává místo, zasvěcené neobvyklé gastronomii... Držíme palce! 

Foto: REJ.cz a FB Bacania

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin 20mg drug <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin pills</a> atorvastatin online