Koho to k nám vezou, papeže? Nikoliv, vzácnou Věstonickou Venuši!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 27.11.2019

Za mimořádných bezpečnostních opatření, jaká Olomouc snad nepamatuje, přijel do města v úterý v podvečer výstavní exponát. Do Vlastivědného muzea Olomouc totiž přivezli pravděpodobně nejstarší a rozhodně nejdražší sochu na světě – věstonickou Venuši.

Doprovod vzácnému artefaktu zajistili v úterý 26. listopadu 2019 ozbrojení olomoučtí policisté. Není divu, zahraniční odborníci odhadli cenu maličké sošky na 40 milionů dolarů! Tak vzácný artefakt v Olomouci ještě vystaven nebyl, byť jsme zde nedávno měli například díla Tiziana či El Greka. V ulicích, kudy jelo auto s policejním doprovodem, to vypadalo jako při policejních manévrech. Zakuklení ozbrojenci pak doprovázeli kurátory výstavy až k samotné vitríně, kde bude vzácná soška v dalších týdnech vystavena.

Plastika měří 11,5 cm a její stáří se odhaduje téměř na 30 tisíc let. Originál slavné sošky nahé ženy z pálené hlíny si budou moci návštěvníci prohlédnout ve dnech 27. 11. až 8. 12. 2019. Soška je přitom vystavována jen při zcela výjimečných příležitostech, jakou byla  např. v roce 2013 výstava Ice Age Art – Arrival of the Modern Mind (Umění doby ledové: Zrození moderní mysli) v Britském muzeu v Londýně nebo domácí výstavní projekt  Strážci paměti / 200 let muzejnictví v České republice, zahájený  v roce 2014. Olomoucká výstava bude doplněna o předměty z archeologické sbírky Vlastivědného muzea v Olomouci.

Foto: Policie ČR a VMO

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin 10mg over the counter <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 20mg price</a> buy lipitor medication