Dobročinnost má smysl! Jeden stánek vydělal pro potřebné přes dva miliony

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 23.12.2019

AKTUALIZOVÁNO Miliony z dobročinných sbírek pomáhají těm nejpotřebnějším - malým nemocným dětem, zdravotně postiženým, chudým lidem. Předvánoční adventní období je už tradičně spojeno s dobročinností a větší otevřeností dárců. Jak se pak ukazuje při pohledu na finální „vyúčtování“, stojí to za to – když se akce dobře zorganizuje, najde se nevídané množství vstřícných lidí, kteří jsou ochotni darovat velké prostředky. Peníze pak pomáhají tam, kde je potřeba.

Tradiční charitativní rozměr má na Vánočních trzích Olomouc stánek Dobrého místa pro život. Tomu se letos podařil opravdu mistrovský kousek. Za měsíc získal prodejem dobročinného punče přes dva miliony korun! „Mám z toho opravdu radost, každý rok takhle získáme o něco víc.  Vloni to bylo okolo 1,5 milionu korun, letos přes 2 miliony,“ říká Věra Zukalová, která za projektem stojí. Funguje to tak, že každý den je výtěžek určen pro jinou organizaci, která se stará například o zdravotně postižené. Punč pak ve stánku prodávají obvykle zajímavé osobnosti, sportovci, umělci či jiní veřejně známí lidé. Letos jejich práce přinesla v součtu 2 046 305 korun.

Koncerty jsou oblíbenou formou pomoci

Další formou pomoci jsou jednorázové benefiční akce. Tou asi největší v rámci adventu v Olomouci byl letos Benefiční koncert neziskové organizace Crosspoint Olomouc. Koncert se odehrál 14. Prosince v BEA Centru Olomouc pod záštitou primátora Mirka Žbánka a vystoupila na něm skupina MIRAI a operní diva Anna Butkiewiczová. Podstatný byl výtěžek - téměř 1,5 milionu korun poputuje do Fakultní nemocnice Olomouc na speciální konto Crosspoint TOBĚ, které pomáhá rodinám hospitalizovaných dětí s cystickou fibrózou a dalšími chronickými onemocněními.

Nezisková organizace Crosspoint Olomouc pořádala adventní charitativní koncert již pošesté. Nyní jej věnovala projektu Crosspoint TOBĚ. „Už od června, kdy jsme projekt Crosspoint TOBĚ rozjížděli, nás nepřestává překvapovat lidská dobrota a ochota pomáhat. Ať už to bylo v rámci olomouckého půlmaratonu, který jsme zaběhli společně se Základní školou Olomouc na třídě Spojenců, Slovanským gymnáziem a s partnery TESCO SW a Excalibur Army, či při podzimním sázení stromků, kterého se zúčastnilo více než 200 dobrovolníků. Benefičním koncertem tak vyvrcholil velmi úspěšný rok a podařilo se nám vybrat rekordních téměř 1,5 milionu korun,“ shrnuje aktivity neziskové organizace Crosspoint její ředitelka Ester Rážová.

Výraznou olomouckou stopu měla i letošní série adventních koncertů České televize. Čtvrtý z nich byl totiž v neděli 22. prosince věnován olomouckému spolku Jdeme autistům naproti, který nabízí poradenství rodinám s dětmi s poruchou autistického spektra. Spolek prošel úspěšně dvoukolovým výběrovým řízením mezi zhruba stovkou přihlášených a tak se nyní může těšit na peníze, které v průběhu koncertu zasílali na transparentní účet dárci z celé republiky. V závěru nedělního koncertu už bylo na účtu přibližně 2,1 milionu korun. 

Pomáhají i fotbaloví fanoušci

Do dobročinných sbírek se zapojují i méně typické organizace. Tak třeba fotbalisté z SK Město Libavá uspořádali vlastní malou sbírku a z jejího výtěžku pořídili dárky pro děti z Dětského centra Ostrůvek v Olomouci. Po poradě s ředitelkou centra pořídili kromě hraček i "taktilní disky" - hru na dotykové vnímání.

S fotbalem je spojená i další akce - ultras fanoušci SK Sigmy Olomouc udělali sbírku přímo v tzv. kotli na stadionu při posledním ligovém zápase, vybrali skoro 13 tisíc korun plus různé hračky. Za peníze nakoupili stolní hry, výtvarné potřeby i hračky dětem z dětské kliniky Fakultuní nemocnice Olomouce a dokonce jim je osobně předali, což pro malé pacienty musel být zajímavý zážitek... 

Některé sbírky ještě pokračují. Například Charita Olomouc shání potraviny do vánočních balíčků pro lidi ohrožené chudobou a suroviny na štědrovečerní večeři pro bezdomovce. Seznam míst pro sběr potravin najdete na přiloženém plakátku.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

purchase atorvastatin online cheap <a href="https://lipiws.top/">where can i buy atorvastatin</a> lipitor over the counter