Slavný automobilový jezdec odejde z fakultní nemocnice s osmi šrouby v zádech

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 15.1.2020

Mít vážnou nehodu den před zahájením na slavné Rallye Dakar? Tomu se říká pech. Automobilový jezdec Martin Kolomý měl navíc po deseti dakarských startech v kategorii kamionů vyrazit na trať nejnáročnějšího automobilového závodu poprvé ve speciálně upraveném osobním voze. Po hrůzně vypadajícím kotrmelci, který absolvovali při testovací jízdě v Saudské Arábii se spolujezdcem Jiřím Štrossem, ale smířlivě říká: „Jsou důležitější věci než závody, hlavně zdraví. Věřím, že se dám zase dohromady.“ V tom mu výrazně pomáhá tým odborníků Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc vedený profesorem Lumírem Hrabálkem. Martina Kolomého operoval již podruhé.

Automobilový závodník, který pochází z Bruntálu, vyhledal pomoc ve FN Olomouc již v roce 2011, kdy havaroval s kamionem na Rallye Dakar v Jižní Americe. „Tehdy to bylo těžké poranění páteře. Dělali jsme mu dost radikální operaci, která skýtala šanci na co nejlepší zhojení. To se podařilo velmi pěkně. Zatímco v Jižní Americe si zlomil první bederní obratel, teď, v Saudské Arábii, to byl třetí hrudní a třetí bederní obratel,“ popisuje přednosta Neurochirurgické kliniky Lumír Hrabálek. „Zajímavé je, že mnou operovaný obratel se ani nehnul, nárazu odolal. Nehodu ale nevydržela zdravá páteř, sousední obratel,“ přemítá lékař a dodává, že poranění Martina Kolomého tentokrát nebylo tak dramatické a ani bolestivé. „Předpoklad je, že bude moci do roka znovu závodit i s těmi osmi šrouby, které má v zádech,“ ubezpečuje neurochirurg.

Že se v případě nutnosti obrátí na olomoucké neurochirurgy, byl Martin Kolomý rozhodnutý už před nehodou v roce 2011. „V mém původním týmu jsme byli samí Bruntaláci a Olomoučáci a věděli jsme, že profesor Hrabálek tyto operace provádí. Takže když jsem se v Jižní Americe zranil, snažili jsme se dostat do fakultní nemocnice. Pan doktor tehdy odvedl perfektní práci. Od té doby jsem si nevzpomněl, že bych vůbec nějakou operaci absolvoval. Až když jsem teď letěl vzduchem v Saudské Arábii, vybavila se mi vzpomínka na pana profesora,“ směje se šestačtyřicetiletý závodník. Zatímco v roce 2011 došlo k nehodě v plné rychlosti, nyní šlo podle něj o nešťastnou náhodu. „Už jsme končili testování a já jsem zajížděl do bivaku a na změklém písku jsem auto přebrzdil. Zapíchlo se mi za předek a pak už jsem se točil přes střechu. Týmový doktor nás s Jirkou Štrossem stabilizoval a poté, co zjistil, že mě bolí záda, zavolal vrtulník a po vyšetření na CT jsme volali rovnou do Olomouce,“ popisuje dramatické události.

Před devíti lety se dal za šest měsíců od operace dohromady a v roce 2013 skončil na Dakaru pátý. Věří, že podobný průběh bude mít rekonvalescence i tentokrát a v příštím roce může spolupráce s týmem Martina Prokopa pokračovat. „Dáme to dohromady, spolupráci máme nastavenou, ale důležité je v první řadě zdraví, závody vedle toho tak důležité nejsou,“ uvědomuje si Kolomý.

Foto: FNOL a FB Martin Kolomý Racing

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

lipitor online buy <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 40mg pill</a> lipitor 80mg us