Slavnou keltskou hlavu přivezla do Olomouce ozbrojená policejní eskorta

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 10.2.2020

Na přepravu dalšího cenného originálu archeologického nálezu dohlédli policisté. Do Olomouce doprovodili věhlasnou památku keltské kultury, kamennou hlavu z Mšeckých Žehrovic. Po Věstonické venuši jde v krátké době o další mimořádně významný exponát, který mohou vidět návštěvníci Vlastivědného muzea Olomouc.  

"I přes nepřízeň počasí v pondělí 10. února 2020 olomoučtí policisté přivezli za přísných bezpečnostních opatřeních a bez újmy do Vlastivědného muzea v Olomouci nejznámější český archeologický nález, keltskou kamennou hlavu," uvedl tiskový mluvčí policie Libor Hejtman. V listopadu obdobnou metodou dopravili do muzea Věstonickou venuši. Hodnota obou těchto rozměry nevelkých památek je zcela mimořádná.  

Plastika, označovaná za hlavu héroa, tedy mýtického hrdiny, byla nalezena roku 1943 v pískovně u Mšeckých Žehrovic. Dnes je tato vzácnost uložena v trezoru Národního muzea v Praze a obdobně jako Věstonická venuše je vystavována jen velmi zřídka. V Olomouci bude úplně poprvé a vystavena bude opět ve speciální trezorové vitríně.

„Hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic je naprostý světový unikát a patří k nejvzácnějším exponátům Národního muzea. je uchovávána a přepravována za nejpřísnějších bezpečnostních podmínek a půjčujeme ji do od ostatních muzejních institucí jen velice výjimečně. V případě Vlastivědného muzea jsme však udělali výjimku a jsem rád, že ji 14 dnů budou mít možnost obdivovat i jeho návštěvníci,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Pevně věříme, že tento jedinečný artefakt přiláká k nám do muzea minimálně tolik návštěvníků jako na Věstonickou venuši, kterou jsme vystavovali na přelomu listopadu a prosince 2019 nebo na právě probíhající a velice úspěšnou výstavu unikátní a běžně nepřístupné sbírky spojené s nejtajemnějšími předměty všech světadílů Největší záhady a tajemství světa,“ dodává ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Opuková hlava měří asi 25 centimetrů a archeologové její vznik zařazují do mladší doby železné. Originál keltské hlavy a další nálezy z období Keltů si budou moci návštěvníci Vlastivědného muzea prohlédnout ve dnech 11. 2. až 23. února. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

order lipitor 40mg online cheap <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 80mg generic</a> atorvastatin 80mg without prescription