Návrat do minulosti! Zkuste uniknout z olomoucké pevnosti nebo válčit s indiány

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 12.8.2020

Pevnost poznání se vrátí zpět do časů své velké slávy, kdy se Korunní pevnůstka připravovala na důležitou bitvu sedmileté války. Pevnost zve na spoustu aktivit, které budou až do konce srpna připomínat historii místa, kde stával někdejší velký dělostřelecký sklad – předchůdce dnešního Science Centra.

Co to vlastně bylo za válku? Kdo v ní bojoval a proč? Nadšenci historických rekonstrukcí vám představí nejen své vybavení, ale dají vám ochutnat i jídlo dle dobových receptů. Vyzkoušet si budete moci speciální tematickou únikovou hru nebo náš inovovaný školní program. Jaký byl osud olomoucké pevnosti za vlády Marie Terezie, se dozvíte v přednáškách odborníků. Na ně můžete navázat interaktivní procházkou nebo městskou badatelskou hrou

Máte-li rádi záhady, tajné vzkazy, šifry a historii, pak přijďte do Pevnosti poznání, kde si můžete vyzkoušet únikovou hru Tajemství zapomenuté místnosti, která vás zavede do prostoru, skrývající nejedno tajemství o pevnosti, jejích architektech a sedmileté válce. Ale pozor! Jen ti nejbystřejší dokáží rozluštit sérii hádanek a odhalit mnohá mystéria dříve než vyprší čas…

Tajemství zapomenuté místnosti | Úniková hra (pro rodiny s dětmi od 7 let)

Kdy? 8.–30. srpna, 10:00-17:00 (pouze o víkendech)

Cena? 50 Kč/osoba

Pro koho? Pro skupiny od 4 do 10 hráčů

Rezervace předem zatím není možná. Lístky a instrukce na pokladně PP.

Záhada olomoucké pevnosti | Víkendový workshop

Kdy? 15.–16. srpna, 14:00-15:00

Kde? Malý sál

Pokud máte zájem, vyplňte jednoduchý rezervační formulář.

Cena? Zdarma v rámci vstupného do Pevnosti poznání

Jak nejlépe poznáme život v minulosti? Tak, že si ho vyzkoušíme na vlastní kůži! Zapojíme vás do příběhu posádky olomoucké pevnosti, v níž měl každý své místo a svůj úkol. Seznámíme se tak s fungováním pevnostního města a armády v době vlády Marie Terezie. Přijďte si vyzkoušet inovovaný školní program pro třetí až pátou třídu, který budeme znovu pravidelně nabízet od září. Účast na programu ale není nijak omezena věkem, účastnit se může každý se zájmem dozvědět se něco o  vojenském životě v pevnosti.

Rekonstrukce Francouzsko-indiánských válek | Interaktivní výstava

Kdy? 15. – 16. srpna, 9:00-18:00

Kde? Expozice Věda v Pevnosti

Cena? Zdarma v rámci vstupného do Pevnosti poznání

Sedmiletá válka se stala globálním konfliktem, který kromě Evropy zasáhl velkou měrou zejména Severní Ameriku. Válka zde umožňovala vyšší aktivitu ze strany civilistů, kteří se zapojovali do milic, ale zároveň se i v každodenním životě museli potýkat s mnohými nesnázemi. Jejich osudy návštěvníkům přiblíží nadšenci do reenactmentu. 

Těšte se na fotokoutek, ochutnávky dobové kuchyně a také možnost vyzkoušet si dobovou kosmetiku související s hygienou – různé masti ( Studený krém podle Galéna) nebo třeba “sirup proti moru”. Venku si budete moci vystřelit z dobové zbraně a navštívit speciální stanoviště zaměřené na dobovou módu – materiály, šití, vzhled, ale i symbolickou rovinu oděvu.

Putování olomouckou pevností 

Kdy?  8.–30. srpna

Cena? 20Kč/osoba

Vítejte v areálu olomoucké Korunní pevnůstky. Co to vlastně bylo? Kdo a proč to vybudoval? List, který získáte na pokladně Pevnosti poznání, vám pomůže nejen porozumět tomu, co vlastně pevnost je a jak vypadá, ale také si tuto pevnost pořádně prohlédnete na vlastní oči. Zajímavé úkoly s mapou vás zábavnou formou provedou danou problematikou. Během vašeho bádání naleznete odpovědi na všechny vaše otázky.

Poklad předků | Městská badatelská hra

Kdy? 8.–30. srpna

Cena? Zdarma v rámci vstupného do Pevnosti poznání

Jednoho dne za mnou přišla matka a řekla mi, že nadešel čas, abych splnil/a úkol, který se v rodině dědí po generace. Každý z naší rodiny ho musel splnit a nyní byla řada na mě… Ponořte se do městské hry, díky níž poznáte Olomouc jinak, než jste zvyklí, navštívíte možná neznámá místa a přiblížíte si práci historiků skrze obory a metody, které jim pomáhají.

Výtvarný workshop

Kdy? O víkendech od 8. do 30. srpna, 10:00-17:00

Cena? 20kč/osoba

V interaktivní vědecké dílně se uskuteční workshop nazvaný S betonem jdou dělat největší kouzla. Dozvíte se, že moderní podoba betonu pochází z roku 1756 a vyrobíte si šperky a objekty v duchu osvícenství.

Panovnice | Promítání filmu

Kdy? 15. srpna v 15:00, 16. srpna v 15:00

Kde? Přednáškový sál

Cena? Zdarma v rámci vstupného do Pevnosti poznání

Podobný exkurs do historie habsburské historie jste neviděli. Bratři Šimon a Michal Cabanovi přicházejí s netradičním a zábavným dokumentárním portrétem, který se snaží zjistit, kým byla Marie Terezie doopravdy. Skutečná panovnice. Politička v mužském světě. Diplomatka. Vizionářská reformátorka, která nakročila od feudalismu k občanské společnosti. Mnohonásobná matka. A to jí prý její syn vyčetl nedostatek odvahy. Zároveň se autoři zamýšlejí nad tím, co je to vlastně historie a jak s ní nakládáme. Nejde o klasický životopisný dokument se spoustou dat, která si divák stejně nezapamatuje, ale hravý portrét historické osobnosti v kontextu doby, v níž žila. Autoři nabídli originální a formálně zajímavé zpracování tématu s velmi zajímavým výtvarným řešením dobových scén.

Fotogalerie: 

Komentáře

atorvastatin 20mg ca <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor 10mg generic</a> lipitor 80mg for sale