Vinaři, pivovary, guláše a kolotoče. Olomouc zažije velkou svatováclavskou pouť!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 6.9.2020

Kdy naposledy jste byli na pořádné, ale opravdu povedené klasické pouti? Na takové, kde se dá svézt na kolotoči, voní tam klobásky, hraje hudba a všichni se baví, jako kdysi... V Olomouci teď k tomu budete mít velkou příležitost. Po celé dlouhé čtyři týdny tady budou kolotoče, houpačky, autíčka, lahůdky i dobré pití, a k tomu i čtyři tematické víkendové festivaly. Něco podobného v Olomouci ještě nebylo.

Na ploše 10 tisíc metrů čtverečních ve FunParku Šantovka vyroste Svatováclavská pouť. Sem budou sedm dní v týdnu mířit všichni, kterým se stýská po tradičních pouťových atrakcích, a navíc se tu během víkendů sejdou také vyznavači silných gulášů, znalci a obdivovatelé vína, nebo třeba lidé, kterým největší radost udělá pořádný burger či originální pivo z rodinného pivovaru. Série akcí, nazvaná tradičně Svatováclavská pouť, sází na pozitivní vztah Olomoučanů ke kvalitní gastronomii i společné zábavě. Jednotlivé podobné akce už Olomouc zná, takový komplexní seriál tady ovšem ještě nebyl.  

První víkend v tomto měsíčním pouťovém maratonu bude zasvěcen gulášům. V pátek a sobotu 11. a 12. září se zde budou poměřovat mistři ve vaření pokrmu, kterým se rádi chlubí trempové u táboráku stejně jako nejlepší šéfkuchaři z nóbl podniků. Guláš Fest nabídne zástupcům olomouckých restaurací i týmům soukromníků šanci předvést ten nejlepší guláš. „Hodnotit se bude konzistence šťávy, křehkost a chuť masa, vůně i vzhled a způsob servírování,“ říká za pořadatele akce Petr Ilgner. Guláš je nesmírně demokratickým pokrmem a šanci bude tedy mít každý. A pozor, na vítěze čekají slušné finanční odměny! I návštěvníci budou mít ze souboje kuchařů užitek, budou přeci ochutnávat! Zájemci, přihlášky do soutěže zasílejte na podstata@gspm.cz

Také druhý víkend přinese mnohými milovaný pokrm – burgery. Od pátku 18. do neděle 20. září se odehraje Burger Street Festival, s nímž už mají Olomoučané dobré zkušenosti. Do Fun Parku u Šantovky přijede zhruba třicet zkušených „burgermakerů“ a před nimi bude výzva v podobě několik tun hovězího masa. Pro návštěvníky z toho vzejdou skvělé hamburgery všech možných variací a kreací i spousta piva. Nebude chybět speciální olomoucký burger. „A jak bude chutnat, mohou sami návštěvníci ovlivnit,“ láká Petr llgner.

Na další dva víkendové dny se FunPark promění v typickou vinařskou obec. Nejlepší moravští vinaři se totiž osobně dostaví, aby Olomoučanům nabídli ty nejchutnější plody svých vinařství. Nečekejte tedy anonymní prodejce, ale přímo zástupce nejznámějších vinařských rodin.  

V pátek 25. a sobotu 26. září tady vyroste malá vinařská obec Šantovka. V ní samozřejmě budou rozlévat prvotřídní víno, chybět nemůže cimbálová hudba a dobré jídlo. „Zajímavým bonusem, který ocení lidé, jimž víno opravdu hodně chutná, budou speciální sommeliérské kurzy. Ty zájemcům odkryjí proces výroby vína, práci ve vinohradech a obecně i celou vinařskou kulturu,“ dodává Ilgner. Zákazníky by mohlo potěšit, že vinaři přijedou osobně, byť mají tou dobou zrovna vrchol sklizně hroznů, tudíž svá vinařská „panství“ opouští neradi.

Poslední díl seriálu se odehraje už v říjnu, od čtvrtka 1. do neděle 4. října. Tentokrát si u nás uděláme vlastní octoberfest. A aby byl co nejvíce autentický, budou zde zastoupeny nejen naše oblíbené malé regionální i velké pivovary, ale také pivovary bavorské. Od našich sousedů přivezou i speciální párky a sekanou, pořadatelé slibují pečeného vola, hudbu a další atrakce, jako třeba bavorské lidové kroje.

Octoberfestu na Šantovce bude v úterý 29. září předcházet jednodenní hudební akce Back 2 School, zaměřená hlavně na studenty prvních ročníků vysokých škol… Je toho prostě hodně a program bude ještě doplňován.

Svatováclavská pouť na Šantovce začne slavnostním zahájením už ve čtvrtek 10. září a potrvá až do 4. října.

Ilustrační foto: pixabay.com

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

atorvastatin online order <a href="https://lipiws.top/">buy generic atorvastatin for sale</a> buy generic atorvastatin online