Olomoucká medicína ztratila velkou osobnost. Milan Hejtmánek zemřel

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 16.9.2020

Ve věku 92 let zemřel v pondělí 14. září Milan Hejtmánek, emeritní přednosta olomouckého Ústavu biologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého a laureát Ceny města za rok 2008.

„Věděl, že pedagogická a badatelská činnost musí být nerozlučně propojeny, a byl vždy připraven rozdmýchávat byť jen jiskřičku naděje do plamínku a ohníčku. Věděl, že očekávané výsledky mohou následovat jenom po pilném a cílevědomém úsilí a toto poznání šířil dál, jak se od vlivné osobnosti akademického světa očekává,“ uvedl v nekrologu emeritní rektor Josef Jařab.

Milan Hejtmánek se narodil v roce 1928 v Olomouci. Profesně se zabýval biologií původců mykotických onemocnění u člověka. V této oblasti výzkumu působil po celý život a publikoval přes dvě stě původních vědeckých prací z epidemiologie, fyziologie, cytologie i genetiky patogenních hub.

V období 1969–1989 nesměl zastávat významnější vědecké a pedagogické funkce na fakultě a spolupracovat s kolegy z demokratických zemí. Vrátit se mohl až po listopadu 1989, kdy se stal i prorektorem.

„Vždycky mě překvapovala přirozená plachost a skromnost tohoto významného vědce a vysokoškolského učitele – která byla zcela v nepoměru k dílu, jenž za sebou zanechal,“ připomněl rektor Jařab a zmínil také velkou noblesu, která byla Milanu Hejtmánkovi vlastní.

Více na: www.cenamesta.cz

Zdroj: olomouc.eu

 

Autor: 
(red)

Komentáře

buy atorvastatin sale <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor pill</a> lipitor generic