Jeho dílo zkrášlilo Olomouc i další města. Za sochařem Bohumilem Teplým

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 16.10.2020

Během velmi krátké doby musíme s lítostí informovat o smrti další významné osobnosti olomouckého kulturního života. Ve věku 88 let zemřel olomoucký sochař Bohumil Teplý. Je to již druhý olomoucký sochař, který letos zemřel. V dubnu jsme se rozloučili se Zdeňkem Přikrylem.

Bohumil Teplý (*1932) je rodákem z Olomouce, dětství i mládí prožil v Litovli a v Nasobůrkách. V Olomouci vystudoval na Pedagogické fakultě UP obor výtvarná výchova a dějepis, následně několik let učil na středních školách v Olomouci, Kostelci na Hané a v Šumperku. V roce 1957 se rozhodl sám vrátit do školy jako student a pokračoval ve studiu na hořické kamenické a sochařské škole. „Během následující kamenické praxe při rekonstrukci emauzského kláštera v Praze se asi definitivně zrodilo jeho sochařské zaujetí přírodním kamenem. Během neobyčejně plodného uměleckého života vytvořil vedle kamenných soch, památníků a realizací v architektuře nespočet medailí, plaket, insignií, bronzových plastik a reliéfů, avšak kámen zůstal – i podle mínění mnoha odborníků – jeho nejdůležitějším výrazovým prostředkem a nejužívanějším materiálem,“ píše se o Bohumilu Teplém v informační databázi českého a slovenského umění abART. I nadále ale souběžně vyučoval, a to na Univerzitě Palackého. 

Dílo Bohumila Teplého dnes potkáváme v ulicích Olomouce i řady dalších moravských měst. Je autorem Pomníku bojovníkům za svobodu a demokracii před Právnickou fakultou v Olomouci, reliéfů Poslední večeře Páně a Křížová cesta na obvodní zdi u farního kostela v Cholině, medailí významných osobností a pamětních desek, vytvořil například pamětní desky J. G. Mendela, Pavla Dostála, Sigmunda Freuda a Edgara Georga Ulmera v Olomouci či pamětní desky Jana Čepa v Myslechovicích. Jeho umělecká díla prošla mnoha společnými i samostatnými výstavami. Byl také autorem několika odborných knih, mimo jiné dvou základních oborových publikací - O sochařské reprodukci a Konzervování a restaurování kamene.

V roce 2013 obdržel Cenu města Olomouce za přínos v oblasti kultury.

Bohumil Teplý zemřel v úterý 13. října ve věku 88 let.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

order lipitor generic <a href="https://lipiws.top/">buy generic lipitor 10mg</a> lipitor 20mg canada