Marta Musilová: nejstarší Olomoučanka žije spokojeně

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 27.10.2014

Oslava den před výročím vzniku republiky, ovšem s výrazně delším výčtem prožitých let, takové jsou narozeniny paní Marty Musilové, nejstarší Olomoučanky. Dnes jí byly 104 roky. Jen pro představu – když se 27. října 1910 narodila, budoucí československý prezident Edvard Beneš byl teprve šestadvacetiletým, čerstvě promovaným doktorem filozofie a vyučoval v Praze na obchodní akademii.

Paní Marie Musilová pochází z rodiny se čtyřmi dětmi, byla nejmladším ze sourozenců. Dnes bydlí v Domově seniorů Pohoda, ovšem až do sto dvou let žila sama ve vlastní domácnosti. Poté ji úraz přinutil vyižít služeb domova ve Chválkovicích. V její rodině vždy panovaly velmi srdečné vztahy, nejbližší pouto ji pojí k neteři, která ji pravidelně navštěvuje. "Navštěvuje ji pravidelně každý týden, to je od ní moc pěkné, není to totiž ani zdaleka vždy pravidlem," potvrdila sociální pracovnice Domova seniorů Pohoda Daria Zajacová. 

Paní Musilová se vyučila pánskou krejčovou, dlouhá léta pracovala jako hospodyňka v hotelu a až do důchodu pak působila jako pokladní v někdejším hotelu Morava v Riegrově ulici v Olomouci. U stejného zaměstnavatele po léta pracoval i její manžel.

Pokud jde o koníčky, dokud jí to dovolovalo zdraví, věnovala se cestování, poznávání, chataření, ale i odpočinku v lázních, dodnes má ráda divadlo, koncerty, četbu i sledování televize. I ve svém věku stále čte denní tisk. Jubilantka je velmi společenská, ráda se účastní společenských událostí. Letos 1. října například spolu s ostatními seniory neváhala oslavit Mezinárodní den seniorů návštěvou kina. Příjemné chvíle po představení pak strávila při společném posezení v kavárně u šlehačkového zákusku. I dnes při vlastní oslavě neváhala připít sklenkou sektu a zakousnout něco dobrého. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rb)