Tříkrálová sbírka vynesla rekordní částku. Umožní více charitativních akcí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 20.1.2015

Celé dva týdny procházeli ulicemi měst a vesnic Tři králové – Kašpar, Melichar a Baltazar, aby sdělili zprávu o narození Spasitele. Tři mudrcové navštívili domácnosti i významné instituce, kam přinesli požehnání a požádali o finanční dar pro chudé a lidi v nouzi. Sbírka vynesla rekordní částku přes 1,3 milionu korun, což dovolí větší množství charitativních služeb.  

Tříkrálová sbírka se stala největší charitativní akcí na území České republiky. Po patnácti letech se koledování stalo tradiční lednovou událostí, do které se zapojují tisíce lidí. I letos byla účast na Olomoucku vysoká. "Na území Olomouckého děkanátu, který zahrnuje město a 34 blízkých obcí, se do sbírky zapojilo více než 1200 lidí a bylo vypraveno celkem 331 kolednických skupinek,“ okomentoval vysokou účast na sbírce Martin Rejšek z Charity Olomouc

Ve středu 14. ledna vyšli koledníci pro letošní rok naposledy a nastal čas rozpečetění kasiček a počítání darů. Tři králové vykoledovali celkem 1 305 813 korun. „Díky společnému úsilí mnoha lidí, štědrosti a solidaritě dárců a přijetí sbírky veřejností se podařilo překonat i výši loňského výtěžku. Pro nás to znamená, že budeme moci realizovat více dobročinných projektů,“ uvedl Rejšek.

Vybrané peněžní prostředky budou směrovat hned do několika konkrétních oblastí činnosti Charity Olomouc. „Usilujeme o zvýšení dostupnosti paliativní péče - péče o umírající. Díky Tříkrálové sbírce bude také možný rozvoj centra materiální pomoci. Další prostředky budou určeny pro přímou pomoc lidem v akutní krizi, mezi které řadíme oběti domácího násilí či trestných činů, ale i postižené přírodními katastrofami a jinými nehodami. Chceme také zlepšit podmínky života v sociálních bytech střediska Samaritán pro lidi bez domova,“ uvádějí koordinátoři sbírky pro Olomouc a okolí Martin Rejšek a Milada Malíšková. Dodávají také, že bez pomoci místních asistentů sbírky z jednotlivých farností by bylo nereálné tak velkou akci uspořádat.

Charita Olomouc chystá v dubnu Den pro malé i velké krále. Tato událost bude poděkováním všem dobrovolníkům, kteří se do sbírky zapojili.

Autor: 
(red)