Portugalci zničili Němce a Olomouc se rozloučila s evropským šampionátem

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 28.6.2015

Olomouc se loučí s evropským fotbalovým šampionátem. V sobotu večer na Andrově stadionu zažila semifinále pod taktovkou portugalských tanečníků a snad až nefotbalový debakl německého týmu. Čtyři utkání šampionátu vidělo v Olomouci bezmála 40 tisíc diváků. Nebýt chyby v distribuci lístků na první zápas, mohlo být toto číslo ještě vyšší.

V sobotním podvečeru se na stadionu sešlo skoro deset tisíc diváků, z nichž většina přála spíše Portugalcům, fanoušky měl ale i německý tým. "Nejsem Portugalec, jsem Olomoučák, fandím ale Portugalcům," konstatoval hrdě mladík v portugalském dresu. "Přijeli jsme sem do Olomouce z Kvítkovic, fandíme samozřejmě bundesmannschaftu," vysvětloval šéf skupiny malých i velkých fotbalových fandů s modrobílým praporem Viktorie Otrokovice. "Vyjížděl jsem dnes ráno v sedm z Berlína, abych mohl fandit Německu," uvedl Ondřej, který skoro tři roky žije a pracuje v Berlíně, ale pochází z Moravy. Na západní tribuně Androva stadionu se od prvního okamžiku utkání hlasitě prezentovala skupina fandů z čevenozelených barvách dalekého Portugalska. Fandili nejen v portugalštině, ale přidávali i některé známé pokřiky v češtině. Naučili se je během tří utkání základní skupiny v Uherském Hradišti. "Ano, byl jsem na všech zápasech. Jsou tady fanoušci, kteří opravdu přijeli až z Portugalska, třeba tenhle starší pán přijel autem z Porta, já a kamarádi jsme ale odsud, pracujeme v Brně, takže to máme snadné," vysvětlil početné zastoupení portugalských fans José Pedro. S fanoušky dorazil do Olomouce také tým portugalské sportovní televizní stanice.

Pokud jde o utkání samotné, diváci mohli od začátku sledovat marný boj jindy funkční německé organizovanosti a houževnatosti s portugalským fotbalovým uměním. Portugalci chvílemi v osobních soubojích s německými protihráči připomínali spíše tanečníky. Každý z rychlých portugalských útoků, které se hrnuly směrem k bráně populárního německého gólmana Ter Tregena, hrozily gólem, a pětkrát to také vyšlo. Dlužno dodat, že k některým brankám Portugalcům pomohlo i štěstí, třeba ke čtvrtému, tečovanému gólu, který na začátku druhého poločasu definitivně zlomil německý odpor. Portugalské vítězství ale bylo zcela zasloužené a najevo to dávalo i olomoucké publikum.  

„Je to historický moment pro celý portugalský fotbal. Zejména pro jednadvacítku, která naposledy hrála ve finále mistrovství Evropy v roce 1994, ale tehdy byl úplně jiný formát turnaje,“ uvedl trenér Portugalska Rui Jorge pro web šampionátu. „Ukázali jsme kvalitu. Je skvělé, že jsme prokázali, co dokážeme, zrovna teď proti tak silnému soupeři. Jsem velmi hrdý, že můžu trénovat tento tým. Jsem pyšný na své hráče,“ dodal portugalský kouč. "Tak takový výsledek jsme nečekali, ale je to fantastické. Teď vyhrajeme i finále, to je jisté" doplnil Daniel, jeden z party portugalských fanoušků, kteří za svým týmem do Olomouce přijeli z Brna a po utkání čekali desítky minut, jen aby mohli pozdravit své hráče.

Na finále do Prahy vyrazí Daniel, José a desítky dalších Portugalců samozřejmě také. Tam je bude čekat ohromný žlutomodrý kotel Švédů, který tak dobře známe z Olomouce a který se v sobotu prezentoval i v Praze. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)