Evropský šampionát: dva roky příprav a stresu, skvělý výsledek

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 9.7.2015

Co předcházelo dvěma týdnům evropského fotbalového šampionátu jednadvacítek? Podle předsedy spolku SK SIGMA OLOMOUC MŽ Jaromíra Gajdy to byly dva roky příprav, tvrdé práce i stresů. Výsledek podle něj ale stál za to. Povedený šampionát i proměna olomouckého Androva stadionu v jeden z nejlepších fotbalových stánků v České republice. 

Jak vzpomínáte na přípravy šampionátu?

Pro lidi v klubu i další, kterých se to týkalo, se jednalo o dva roky opravdu tvrdých příprav. Fanoušci nakonec vidí až samotný šampionát a upravená sportoviště, ale skutečně tomu předcházela velmi dlouhá příprava. Musíme si uvědomit, že evropský šampionát jednadvacítek je skutečně tou největší událostí, kterou může Česká republika hostit, a že se to nebude hned tak opakovat. Jsem moc rád, že se do toho mohla zapojit i Olomouc.

Můžete přiblížit, v čem všem ty přípravy spočívaly, případně kdy to bylo nejvíc náročné?

Šlo o to splnit všechno, co požadovala Fotbalová asociace ČR a hlavně UEFA, která má opravdu přísné podmínky. Stadion, na kterém se hrála utkání, i tréninkový stadion, musely splňovat velké množství kritérií. Velký tlak nastal vloni ve chvíli, kdy se neúspěšný účastník výběrového řízení odvolal a zahájení rekonstrukce stadionu brzdil tím, že využíval všech zákonných možností včetně zapojení a stížnostem k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Práce měla začít v červnu, kvůli těm průtahům začala až v říjnu. To byl pak velký nápor, všichni odvedli skvělou práci, mnozí i na úkor jiných věcí včetně těch osobních. 30. dubna 2015 byla celá rekonstrukce hotová a 20. května pak slavnostně zprovozněna. Pak nás ale čekalo ještě přestěhovat zpátky veškeré zařízení do šaten, provozních místností a kanceláří, vše upravit na jiné rozměry a doplnit dle požadavků organizačního výboru ME a UEFA. Vezměte do úvahy, že půl roku jsme měli všechno z tribuny přestěhované do sportovní haly. Další, co se řešilo na poslední chvíli, bylo osvětlení. Pro náš fotbal, pro ligu, bylo osvětlení dostatečné. Jenže pro zápasy UEFA se kvůli televizním přenosům v HD kvalitě měří svítivost nejen horizontálně, ale i vertikálně. Museli jsme na poslední chvíli přidat deset silných svítidel na střechu tribuny. Zástupci UEFA byli v Olomouci asi šestnáct dní a stále všechno sledovali a kontrolovali. 

Pokud jde o osvětlení tréninkového areálu, zněly i takové hlasy, že to je zbytečné… 

Vidíte, a hned při prvním tréninku anglické reprezentace se lampy musely rozsvítit. Praxe ukázala, že ty kritiky byly liché.

A jak tedy hodnotíte výsledek té dlouhé práce?

Řekl bych, že to stálo za to. Pro mě osobně je to vrchol mé více než třicetileté funkcionářské kariéry. Měli jsme tu mistrovství Evropy, to se dlouhá léta nebude opakovat. Současně si myslím, že se ukázalo, že má smysl budovat fotbalový areál postupně. I když to trvá dlouho, nakonec je v Olomouci jeden z asi pěti nebo šesti nejlepších stadionů v České republice. Byl jsem při tom, když se na konci 70. let začala budovat první tribuna, a dnes je tady fotbalový stadion, který snese nejnáročnější kritéria UEFA. 

A další přínosy, třeba sportovní?

Šampionát byl po sportovní stránce výborný, viděli jsme pět skvělých týmů. Olomouci vzrostl mezinárodní sportovní kredit, bylo tady mnoho zahraničních televizních štábů a akreditovaných novinářů. Ukázalo se, že je velký zájem o fotbal, nebýt té chyby při prvním utkání, byly všechny čtyři zápasy vyprodané, ale i tak tu bylo skoro čtyřicet tisíc diváků. Atmosféra šampionátu zaujala spoustu dětí, věřím, že některé z nich to třeba nasměruje k tomu, aby se víc zajímali o fotbal. A tak, jak před časem psali v Lonely Planet, že Olomouc je skrytý poklad Evropy, tak tato prestiž našeho města se teď nepochybně ještě zvýšila.  

Rozhovor byl připraven pro web http://www.u21euro2015.cz/

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)